TJK-F’den Êzidî Soykırımı’nı protesto ve anma etkinliklerine çağrı

Êzidî Soykırımı’nın 8. yıl dönümü dolayısıyla TJK-F öncülüğünde Fransa’da protesto ve anma etkinlikleri düzenleniyor. “Bugün aynı saldırganlığı Türk devleti yapıyor” diyen TJK-F, başta Paris olmak üzere ülkede yapılacak eylemlere katılım çağrısı yaptı.

3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetelerinin Şengal’de gerçekleştirdiği Êzidî Soykırımı, 8’inci yıl dönümünde Paris’in Republique Meydanı’nda Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) tarafından protesto edilerek, katledilenler anılacak.

TJK-F tarafından yapılan açıklamada, “Egemenlikçi zihniyetin en barbar gücü olan DAİŞ, 3 Ağustos 2014’te Şengal’e saldırmıştı.  Bu saldırının ardından binlerce Êzîdî katledildi, binlerce kadın ve çocuk kaçırılıp pazarlarda satıldı, yüzbinlerce insan yurtlarından edildi. Saldırılara karşı kadınlar örgütlenerek, tarihi bir direniş sergiledi.  Bugün Şengal katliamının yıl dönümünde 74’üncü kez yapılan soykırımı nefretle kınarken, Şengal’den başlayarak Reqa’ya kadar ulaşan ve kadınların intikamını alan savaşçıları ve örgütlenerek geleceklerini inşa eden kadınlar yeniden hedefte” denilerek DAİŞ çete zihniyetinin Türk devleti tarafından bölgede devam ettirildiği ifade edildi.

“Dün göçe zorlanan, köle pazarlarında satılan, katliama uğrayan kadınlarımız, bugün kaderlerini kendi ellerine alarak, Şengal’de ve bulundukları her yerde örgütlenmekte, bilinçlenmekte, Şengal topraklarının kutsallığıyla özgür yarınlarını inşa etmektedirler. Bu nedenle DAİŞ’in mirasını Türk devletinin soykırımcı zihniyeti sürdürerek özgürlük inşasını yok etmek istiyor” denilen TJK-F açıklamasında, Fransa’da yaşayan kadınları 3 Ağustos’ta alanlara akma çağrısı yapıldı. Açıklamada, “Tüm uluslararası kamuoyunu Şengal ve Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırılara, insanlığı yok eden barbarlığa karşı harekete geçmeye çağırıyoruz” denildi.

Êzidî Soykırımı’nın yanı sıra Şengal’in statüsünün tanınması gerektiği belirtilen açıklamada, “Saldırının 8’inci yıl dönümünde, bugün aynı saldırganlığı Türk devletinin yaptığını görüyoruz ve 3 Ağustos’ta Şengal şehitlerini anarken, Türk devletinin işgal saldırısına karşı öncelikle kadınları alanlara çağırıyoruz” vurgusu yapıldı.

3 Ağustos günü Fransa çapında Şengal Soykırımı’nın çeşitli etkinliklerle kınanacağı bilgisi verilen TJK-F’nin yazılı açıklamasında Paris’te ise Republique Meydanı’nda saat 18.00’da eylem olacağı belirtildi.