Tolhildan: Zilan eylemiyle, özgür yaşam felsefesini yarattı

PKK Şehitler Komitesi üyesi Zilan Tolhildan, “Bugün yürütülen tarihi direnişi açığa çıkaran ruh Zilanların, Beritanların, Gulanların ve Semaların açığa çıkardığı fedai ruhtur” dedi.

PKK Şehitler Komitesi üyesi Zilan Tolhildan, Kınacı’nın eyleminin 24’üncü yıl dönümüne ilişkin ANF’ye konuştu.

Haziran ayı vesilesiyle 1 Haziran atılımında şehit düşen gerillaları, 7 Haziran’da şehit düşen Gulan (Filiz Yerlikaya), 17 Haziran’da şehit düşen Sema Yüce ve Kınacı şahsında bütün Haziran ayı şehitlerini anan Tolhildan, “Şehitlerimiz önünde, açığa çıkardıkları hakikat karşısında saygıyla eğiliyorum. PKK’yi PKK yapan şehitlerimizin açığa çıkardığı hakikattir. 1996 yılının 30 Haziran’ın da kahramanca yaşamını feda eden şehit Zilan sömürgeci sistemin ısrarla kırmak istediği özgür kadın iradesine, özgür yaşam iradesine karşı köleliği dayatmasını iyi gördü. Tarihsel toplum gerçekliğimizi, mücadele gerçekliğimizi derinlikli analiz etti ve bilince çıkardı. Yine Önder Apo’nun açığa çıkardığı özgür yaşam felsefesinin gerekliliklerini iyi biliyordu. Yine Özgür Kadın Hareketi’nin açığa çıkardığı militanca duruşu içselleştirmişti. İçerden ve dışardan gelişen bütün tehlikelere karşı, büyük bir güçle, ruhla ve felsefeyle fedaice eylemini dönemin fedai duruşunun sahibi oldu. Eylemiyle en büyük komutanımız oldu. Bizler Zilan’ın öğrencileriyiz, bizler şehitlerimizin öğrencileriyiz” dedi.

‘KENDİSİNİ AŞAMAYAN FEDAİ OLAMAZ’

7 Haziran’da yaşamını yitiren şehit Gulan şahsında dönemin fedai komutanlığının nasıl olduğunun görülebileceğini söyleyen Tolhildan, şunları belirtti: “Şehit Gulan militanca komutanlığın, duruşun ve kişiliğin en büyük örneğidir. Şehit Zilan’ın açığa çıkardığı militanca özelliklerin tümünü Şehit Gulan’da görmek mümkündür. Yine 8 Mart 1998’de bir evrende iki güneş olmaz diyerek Önderliğe dönük geliştirilmek istenen tasfiyeciliğe karşı eylem yapan Sema Yüce şahsında kadın kurtuluş ideolojisini ilan eden Önderliğimiz kurtuluşun kadın çizgisinde açığa çıkan militanca duruşta ve ideolojide gelişebileceğini belirtmiştir. Özgür yaşamın halkaları gibi birbirinin ardı sıra gelişen bu fedai şahadetler Şehit Beritan’dan (Gülnaz Karataş) Şehit Zilan’a dek bütün saldırılara karşı aralıksız devam etmiştir. Önderliğimize, Kürt halkına ve Kürt Özgürlük Hareketi’ne karşı gelişen saldırılar karşısında olması gereken duruşu ve nasıl cevap olunabileceğini şehitlerimiz eylemleriyle, fedaice ortaya koymuşlardır. Bundan ötürü Önder Apo Zilan bizim için emirdir demiştir. Şehit Zilan düşmana nasıl cevap olunabileceğinin emrini bizlere vermiştir.”

Bugün de tarihi bir süreçten geçildiğini, tarihi bir mücadeleye tanıklık edildiğini söyleyen Tolhildan “Şehit Zilan’ın eylemi bir yaşam felsefesi oldu. Tanrıçalaşmanın en büyük özelliği yaratıcılık ve örgütlülüktür, döneme cevap olabilmektir, işte Zilan bunun en büyük örneğidir. Zilan’da döneme cevap olmak vardır. Şehit Zilan’ın da bu özelliklerini dile getirebiliriz. 30 Haziran vesilesiyle bir daha bütün haziran ayı şehitlerimizin şahsında, İmralı direnişi, şu an mevzilerde direnen yoldaşlarımızın yürüttüğü tarihi mücadele, yine cezaevlerinde yürütülen direniş ve halkımızın her alanda yürüttüğü direniş büyük bir mücadele ruhu açığa çıkarmıştır. Evet tehlike devam etmektedir. Bundan ötürü içerisinden geçtiğimiz bu tarihi süreçte bizlere büyük bir görev ve sorumluluk düşmektedir” dedi.

Kürt halkının, devrimcilerin şehit Zilan şahsında açığa çıkan ruhla döneme katılması gerektiğini de dile getiren Tolhildan şöyle konuştu: “Bu eksende üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmeliyiz. Bugün yürütülen tarihi direnişi açığa çıkaran ruh Zilanların, Beritanların, Gulanların ve Semaların açığa çıkardığı fedai ruhtur. Kadınlar ve gençler başta olmak üzere tüm halkımız bu ruhla Türk işgaline karşı harekete geçmelidir. İmralı tecridi sistemini parçalamak, faşizmi yenilgiye uğratmak, Kürdistan’ı özgürleştirmek ve Önder Apo ile özgür Kürdistan’da yaşamak için tekrardan şehitlerimize söz veriyoruz. Tekrardan şehit Zilan şahsında başta devrim şehitleri olmak üzere tüm Kürdistan şehitlerini minnetle ve saygıyla anıyor, mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyorum.”