Toptaş’ı katleden gardiyanın iddianamesi hazırlandı

Van'da Dilan Toptaş'ı katleden katil Halil İbrahim Sert'e ilişkin iddianame hazırlandı. İddianameye göre Sert, ‘kasten insan öldürmekten’ yargılanacak.

Van T Tipi Cezaevi’nde gardiyan olan Halil İbrahim Sert, 31 Ağustos günü Edremit'te silahıyla Dilan Toptaş'ı başından vurarak katletti. Toptaş davasına ilişkin savcılık tarafından hazırlanan iddianame Van Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. İddianamede Sert ‘kasten insan öldürmek’ suçundan yargılanıyor. Olay günü işlediği cinayete trafik süsü vermeye çalışan katil gardiyan Halil İbrahim Sert’in savcılık ifadesi ve olay günü orada bulunan görgü tanıklarının beyanları dosyada ayrıntısıyla yer aldı.

Sosyal medya üzerinden Dilan Toptaş’a kendisini uzman çavuş olarak tanıtan ve bütün görüşmelerde de uzman çavuş kimliğiyle konuşan Sert savcılıktaki ifadesinde suçlamaları reddederek, Toptaş'ın 'intihar ettiğini' iddia etti.

Sert’in, "Silahım emniyetteydi ve namlusu boştu" şeklinde verdiği ifadesinin aksine olay günü olayın gerçekleştiği yerden geçerken kalabalığın olduğu noktaya gelen polis Ö. T. verdiği ifadede, zanlının silahının dolu ve atıma müsait olduğunu, ayrıca dolu fişeği Sert'in çıkardığını belirtti.

CİNAYETTE KULLANILAN SİLAHTA DİLAN TOPTAŞ’A AİT PARMAK İZİ YOK

Gardiyan Halil İbrahim Sert, Dilan’ın silahla oynadığına sık sık dikkat çekse de yapılan balistik incelemede kovanlardan çıkan 22 adet parmak izinin elverişsiz olduğu ancak 5 adet parmak izinin ve 1 adet avuç içi izinin de katil Halil İbrahim Sert’e ait olduğu tespit edildi. Dilan Toptaş’ı yaklaşık üç yıldır tanıyan ve yakın arkadaşlarından olan A. D. savcılığa verdiği ifadesinde, Halil İbrahim Sert’in silahını temizlerken çektiği bir fotoğrafını Dilan’a gönderdiğini söyledi.

TOPTAŞ’IN KANINI YÜZÜNE, ELBİSELERİNE VE SİLAHA SÜRDÜ

Savcılık ifadesinde sık sık Dilan Toptaş’ın kendisine silah doğrulttuğunu ve kendisini vurduğunu iddia eden Halil İbrahim Sert’in ifadelerini çürüten önemli bilgilerden birisi de olay günü aracın yakınında bulunan B. Ç.’ın ifadesi oldu. B. Ç. ifadesinde, "Erkek şahsın bulunduğu taraftan araca yaklaştığımda erkek şahsın üzerinde herhangi bir kan görmedim. Ancak kadının üstü başı kan içindeydi. Bu sırada erkek şahıs beni görmedi. Kadının üzerinde bulunan kanları kendi yüzüne, kıyafetine, göğüs bölgesine sürüyordu. Silahı da kadının eline sürüyordu.

Erkek şahıs kadının boynundan tuttu, yüzünü yüzüne sürdü. Dudağından suni teneffüs yapmaya çalışır gibi müdahalede bulundu ancak bence kadını kurtarmaya yönelik değildi bu davranışları. Biz adamı arabadan indirmek isterken zorluk çıkardı. Araçtan inerken boş bira tenekesini yolun ortasına attı." Zanlı Halil İbrahim Sert ifadesinde tam aksini iddia ederek kendisinin araçtan çıktığını ve yardım isteğinde bulunduğunu söyledi.

ÖNCE BAŞINDAN VURDU SONRA BOĞMAYA ÇALIŞTI

Görgü tanıklarından M. Ç., ise Halil İbrahim Sert’in Dilan’ın nefes almasını engelleyen davranışlarda bulunduğunu vurguladı. Kendisi dahil olay yerinde bulunan diğer görgü tanıklarının da Sert’i bu konuda uyardıklarını ancak Sert’in 10 ila 15 dakika boyunca Dilan’ın nefes almasını zorlaştırıcı davranışlarına devam ettiğini kaydetti.

B. Ç.’nin beyanlarını destekleyen ifadelerde bulunan M. Ç., "Etraftaki insanların çoğaldığını görünce de silahını belinden çıkarıp kadının eline ve karın kısmında bulunan kan izlerine sürttü. Adamın herhangi bir yaralanması yoktu. Kadının yüzündeki kanları kendi yüzüne sürdü. ‘Ben ne yaptım Allah belamı versin’ diyordu. Sonrasında da kafasını arabaya vurmaya başladı" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Ardahan Devlet Hastanesi'nde ebelik yapan Dilan Toptaş adlı genç kadın, hafta sonu tatili için arkadaşlarıyla birlikte Van'a gitti. Akdamar Adası'na yaptıkları ziyaret sonrası kente dönmek üzere arkadaşlarıyla yola çıkan Toptaş, Edremit ilçesinde bulunduğu araçtan inip daha önceden tanıdığı, kendisine konum bildirimi gönderen Van T Tipi Cezaevi'nde gardiyan olan Halil İbrahim Sert’in aracına bindi. İçerisinde bulundukları araç Van merkeze doğru hareket halinde iken Halil İbrahim Sert, silahını çekerek, başına bir el ateş ettiği Dilan Toptaş'ı katletti. Sert daha sonra aracı kaldırıma vurarak olaya kaza süsü vermeye çalıştı.