Tunus’un ve Mağrip’in ilk kadın doktoru idi

Tunus, on yıllarca kadın ve çocuk sağlığı için mücadele eden ve ülkenin ilk kadın doktoru olan Tawhida Ben Cheikh’i yeniden anıyor.

Tunus’ta geçtiğimiz hafta piyasaya sürülen 10 dinarlık banknotlardaki resimde ilk kez bir kadına yer verilmişti.2010’da yaşamını yitiren Dr. Tawhida Ben Cheikh, aynı amanda Tunus, Fas ve Cezayir’in oluşturduğu Mağrip ülkelerinin ilk kadın doktoru idi.

İLK LİSE MEZUNU VE İLK KADIN DOKTOR

1909 yılında o dönem Fransız sömürgesi olan Tunus’un Ras Jebel şehrinde dünyaya gelen Tawhida Ben Cheikh, 1928 yılında ise başkent Tunus’ta lise eğitimini bitirerek, ülkenin lise diploması alan ilk kadını oldu. O dönemde Tunus’ta görev yapan Fransız Doktor Etienne Burnet ve eşinin ısrarları sayesinde Tawhida’nın ailesi kızlarını Paris’te tıp eğitimine göndermeye razı oluyorlar. Babasını küçük yaşta kaybeden Tawhida’nın ahem liseye hem de tıp eğitimi için üniversiteye gitmesi, geleneksel baskılara karşı direnen annesi sayesinde mümkün olabilmiş.

KADIN VE ÇOCUKLAR İÇİN SESSİZCE MÜCADELE ETTİ

Tıp eğitimini tamamladıktan sonra 1936’da tekrar ülkesine dönen Dr. Tawhida Ben Cheikh, kamu hastaneleri Fransız sömürge yönetiminin denetiminde olduğu için özel olarak hastalarını muayene etmeye başlıyor. Uzun yıllar genel ve çocuk doktorluğu yapan Dr. Ben Cheikh, sonraki yıllarda jinekolojiye yöneliyor.

1956’da bağımsızlığın kazanılması ardından çalışmalarını yoğunlaştıran Dr. Ben Cheikh, 1963’te Charles-Nicolle hastanesinde aile planlaması servisinin, 1968’de ise bir kliniğin kurulmasına öncülük ediyor. 1970’de ise ülkenin aile planlaması kuruluşunun başına getirilen Dr. Ben Cheikh, 1977 yılına kadar farklı hastanelerin doğum servislerini de yönetiyor. 

2010 yılında 101 yaşında yaşama gözlerini yuman Tawhida Ben Cheikh, 1937 yılında ‘Leila’ adlı kadın dergisini yönetmeye başlarken, Tunus Kızılay’ı ile Tunus Müslüman Kadınlar Birliği gibi kuruluşlarda da görevlerde bulundu.

Ömrü boyunca yaptığı tüm çalışmalarda oldukça ‘sessiz’ ve ‘gösterişsiz’ tarzıyla dikkat çeken Dr. Tawhida Ben Cheikh adına 2010 yılında posta pulları basılırken, Fransa’nın Paris Büyükşehir Belediyesi tarafından Montreuil’de bir sağlık merkezine de adı verilmişti.