Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi Brüksel'de protesto edildi

Belçika’nın başkenti Brüksel’in iki ayrı yerinde Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi protesto edildi.

"SaveIstanbulConventionBelgium" ismi ile bir arayan gelen kadınların ilk eylem adresi Türk Konsolosluğu önüydü.

“19 Mart’ı 20 Mart’a bağlayan gece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden çıktığını öğrendik. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nin kadına yönelik şiddetin, aile içi şiddetin önlenmesini, mağdurların korunmasını, suçluların cezalandırılmasını sağladığı ve kadına karşı şiddetle mücadele ettiğine dikkat çekilen eylemde, “Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden çıktığını duyurduktan sonra, 6 günde 7 kadın öldürüldü. Bunlar sadece haberlere yansıyanlar. Türkiye’de her gün bir kadın öldürülüyor ve buna rağmen Türkiye kadınları koruyan uluslararası bir sözleşmeden çekiliyor. Bizler haklarımızı yıllarca mücadele ederek kazandık. Bir karar ile bu haklarımızı elimizden almanıza izin vermeyeceğiz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" denildi.

2008 yılından bu yana erkekler tarafından katledilen 3441 kadının isminin yazılı olduğu pankartları Türk Konsolosluğu’nun önüne bıraktılar. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiği günden beri katledilen 7 kadının ismi okunarak eylem sona erdi.

İkinci eylemin adresi ise Avrupa Komisyonu’nun önüydü. Türkiye konulu gündemlerin de olduğu iki günlük Avrupa Zirvesi esnasında düzenlene eyleme Avrupalı siyasetçiler de katıldı. Avrupa Parlamentosu Almanya Yeşiller Milletvekili Terry Reintke, Belçika Yeşiller Partisi’nden Cinsiyet Eşitliği Bakanı Sarah Schlitz ve Campagne Rosa kadın grubunun aktivistleri eyleme katılarak birer konuşma yaptı.

"SaveIstanbulConventionBelgium" aktivistlerinin dört dilde yaptığı konuşmalarla, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini, iptal kararın geri çekilmesi gerektiğini ve İstanbul Sözleşmesi’nin etkin uygulanması gerektiğini vurguladı. Fransızca, Flamamca, İngilizce ve Türkçe “İstanbul sözleşmesi bizimdir”, “İstanbul sözleşmesi yaşatır” ve “İstanbul sözleşmesine dokunma” pankartları taşındı.