Tutsak annelerinden tepki: Hemen tecridi kaldırın!

Amed'de tutsak çocukları tecride karşı açlık grevinde olan anneler, "Hemen tecridi kaldırın" mesajını verdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecride karşı 251 gündür süresiz-dönüşümlü açlık grevinde olan tutsakların anneleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi binasında açıklama yaptı. İHD Amed Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, ülkede yaşanan sorunların hukuk ve adalet ekseninde çözülmediği, demokratik hukuk ilkelerinin esas alınmadığı ve bu nedenle problemlerin sürdüğü bir süreci yaşadıklarını ifade etti.

 "Hak ihlallerinin de cezaevlerinde ağırlaşarak devam ettiğini görüyoruz" diyen Zeytun, 22 yıldır İmralı Cezaevi’nde tecritte tutulan Abdullah Öcalan ile tutuklular Hayati Kaytan, Emin Gurban ve Civan Boltan için 29 Temmuz'da Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne yaptıkları başvuruya değindi. Başvurularında Bakanlar Komitesi'nin denetim yetkisini kullanmasını istediklerini ifade eden Zeytun, açlık grevindeki eylemcilerin taleplerinin iç hukuk yollarında çözüme kavuşabileceğine vurgu yaptı.

'TECRİT VE AĞIR BASKI VAR'

Ayrımsız ve eşit olarak uygulanması gereken kanunların bir kısım tutsağa uygulanmadığına işaret eden Zeytun, "Uluslararası mevzuat ve hukuk kriterleri dikkate alınarak çözülmesi gerekiyor. İmralı'da süre gelen tecridin dışında ağır baskı ortamı söz konusu. Bu sorunların ve ihlallerin giderilmesi, tecridin derhal kaldırılması gerektiğini ifade ediyorum. Sorunun hukuksal anlamda, mahpusların sağlık durumları ağırlaşmadan derhal sonlandırılması gerektiğini ifade ediyoruz" dedi.

ANNELER: ÇOCUKLARIMIZIN ARKASINDAYIZ

Tutsak annesi Nafiye Yiğit, çocukları üzerinde yoğun baskı olduğunu vurguladı. Aynı zamanda Barış Annesi olduğunu aktaran Yiğit, "Çocuklarımıza hakaret ediyorlar. Zaten tutuldukları yerler uzak olduğu için gidip göremiyoruz. Bizi aradıklarında baskıya uğradıklarını söylüyorlar. Onlar bizim parçamız. Onların arkasındayız" dedi. Yıllardır barış çağrısı yaptıklarını söyleyen Yiğit, Türk, Kürt, Arap, Çerkes ve diğer halklardan kimsenin ölmesini istemediklerini dile getirdi.
Yiğit, "Ancak kimse barış elini bize uzatmıyor. Barış çağrılarımızı kabul etmiyor. Hesaplarına gelmiyor. Yıllardır tecrit sürüyor. Çocuklarımızın talepleri kabul edilsin. Çocuklarımız, istekleri kabul edilmeye kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı. Çağrımızdır; Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Başbakan, Cumhurbaşkanı, ellerinizi vicdanlarınıza koyun. Cezaevlerinden cenaze çıkmasını istemiyoruz. Barış elimizi havada bırakmayın. Bu zulüm ve hakaret son bulsun. Çocuklarımızın talebi kabul edilsin. Bizi aradıklarında acaba bizi aradıklarında ne diyecekler diye sık sık düşünüyoruz" dedi.