Van’da kadınlar alanlarda olacak

Van Star Kadın Derneği Yöneticisi Rojbin Bor, Van’da sadece bir ayda 7 kadın cinayetinin işlendiğini belirterek, “Buna karşı da 8 Mart’ta alanlarda olacağız” dedi.

Van’da salgın bahanesine ve keyfi yasaklara rağmen bu yıl da 8 Mart’ı kutlayacaklarını söyleyen Van Star Kadın Derneği Yöneticisi Rojbin Bor, 8 Mart’ta mutlaka alanlarda olacaklarını söyledi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken Van’da ise yapılması planlanan kutlamalara ilişkin hazırlıklar sürüyor. Van’da TJA, HDP Kadın Meclisi ve Star Kadın Derneği tarafından yürütülen hazırlıklar kapsamında 8 Mart’ta açık alanda yapılması planlanan kutlamalara ilişkin Van Valiliği’ne yapılan başvurudan henüz bir sonuç çıkmadı. ANF’ye konuşan Star Kadın Derneği Yöneticisi Rojbin Bor, Van’da cezasızlık politikasının daha da derinleştiğini söyledi. Bu konuda bir ilerleme kaydedilmediğini dile getiren Bor, “2020’de 300 kadın katledildi. 182 kadının hangi gerekçelerle katledildiği bilinmiyor. Son bir ayda Van’da 7 şüpheli kadın cinayeti gerçekleşti. Kadın cinayetlerinin politik olduğuna inanıyoruz. Bizim açımızdan yaşananlar cins kırımıdır. Ülke koca bir kadın mezarlığına döndü” dedi.

KATİLLER YARGIDAN KORKMUYOR

Kadın katillerinin cinayeti tasarladıklarında “ben gidip iki üç ay yatar çıkarım’ diyebildiğini belirten Bor, Kürdistan’da ise özel savaş politikasının parçası olduğunu söyledi. Bor, “Musa Orhan olayı da budur. Zaten telefon görüşmelerinde, mesajlarında ‘bana bir şey olmaz’ diyebiliyor” diye konuştu.

EN BÜYÜK ENGEL DEVLETTİR

Kadın direniş geleneğinden aldıkları güçle kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine karşı mücadele ettiklerini belirten Bor, şöyle devam etti: “Kadınlarla bir arada olmak, bir şeyler yapmak, ortaklaşmak bizim için çok kıymetlidir. Önümüzdeki en büyük engel devlettir, kolluk gücüdür. Salgınla birlikte kadına yönelik şiddet daha da arttı. Kayyumlar eliyle bütün kadın dernekler kapatıldı, işgal edildi, el konuldu. Kadın yaşam evlerimiz kapatıldı. Kadınlar, fiziki, psikolojik şiddete maruz kalıyor. Star Kadın Derneği, işte bu tabloya müdahale için var.”

Star Kadın Derneği olarak kadınlara hukuksal destek sağladıklarını kaydeden Bor, “Sokağı kullanmamıza izin vermiyorlar, çalışmalarımızın neredeyse tamamı terörize ediliyor. Şiddete karşı basın açıklaması yapmak istiyoruz ama dernek binamız abluka altına alınıyor. Siyaset yapmak illegal bir şey değil. Bizim tanımımız, yönetmeliğimiz, tüzüğümüz çok açıktır. Biz kadına yönelik şiddete karşı mücadele eden bir derneğiz” şeklinde konuştu.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN ÖNEMİ

İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlar için hayati önemine dikkat çeken Bor, kadın cinayetleri artarken bu sözleşmenin kaldırılmasının gündeme getirilmesinin tesadüf olmadığını söyledi. Salgın sürecinde kadına yönelik şiddetin yüzde 1400 arttığına işaret eden Bor, şunları ifade etti: “Totaliter bir rejim inşa edilirken, eskiden sadece Kürt illeri etkileniyordu, şimdi metropollerde de bu yoğun bir biçimde hissediliyor. Bu yüzden İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkacağız. Biz buna karşı direnişi örgütlüyoruz.”

8 MART’I KUTLAYACAĞIZ

Van’da bu yıl da 8 Mart’ı kutlayacaklarını belirten Van Star Kadın Derneği Yöneticisi Rojbin Bor, şunları ekledi: “Ağır salgın koşulları zorlayıcı olabiliyor. Salgın bahane edilirken, hükümet lebalep dolu salonlarla kutlama yapıyor. TJA ve HDP Kadın Meclisi ile birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 8 Mart’ta mutlaka alanlarda olacağız. Şu ana kadar yaptığımız resmi başvurulara ilişkin bir sonuç alamadık.”