Viyan Soran’ın izinden giden ay yüzlü Berfîn

Berfîn Rêbaz, Cenga Xabûrê Devrimci Hamlesi sırasında şu sözleri ile tarihe not düştü: “Büyük adımlar atabilecek gücüm var. Rêber Apo’nun felsefesi çerçevesinde Güney Kürdistanlı bir kadın olarak zafer adımlarının sahibi olmak istiyorum.”

Kürdistan dağlarının her karışı çelikten iradeleriyle sömürgeci Türk devletine karşı özgürlük savaşını yürüten genç kadın ve erkeklerin izleriyle dolu. Onlar sadece özgür dağların yılmaz bekçileri olmadı, aynı zamanda özgür kadın kimliğini kanlarının son damlasına kadar savundu.

O genç kadınlardan birisi de şehit Berfîn Rêbaz’dı. YJA Star gerillası Berfîn Rêbaz, Güney Kürdistan’ın Süleymaniye’de dünyaya geldi. Soran bölgesinde büyüyen genç bir kadın olarak Kürt halkına yürütülen soykırım saldırılarına birebir tanıklık etti ve arayışlara girdi. Özgür bir yaşam arayışı sürecinde PKK önderliğinde verilen Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ni tanıdı. PKK hareketi içindeki yoldaşlık, fedakarlığı ve kadın gerillaların mücadele duruşlarını görünce de PKK saflarına katıldı.

VİYAN SORAN’IN ÇİZGİSİNİ ESAS ALDI

O, 15 Şubat 2006’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın esaretini ve İmralı’daki insanlık dışı uygulamaları protesto etmek için bedenini ateşe veren PKK’nin İnşa Komitesi Üyesi ve YJA Star komutanlarından Viyan Soran’ın izinden gitmeyi tercih etti ve yönünü Kürdistan dağlarına çevirdi. Kadın özgürlüğü ideolojisinde bilinç düzeyini artıran Berfîn Rêbaz, Viyan Soran’ın çizgisinde zafer sözü verdi.

Berfîn Rêbaz, bu bilinç ve inançla da Medya Savunma Alanları’nın birçok sahasında görev ve sorumluluklar üstlendi. O, bu alanlara yönelik saldırılara karşı verilen direnişin en ön saflarında yerini aldı. Duruşu, özgürlük tutkusu ve yaşama yaklaşımıyla kısa sürede yoldaşlarının gözdesi haline gelen Berfîn Rêbaz için Kürdistan doğası ve arkadaşlarının kahramanlığı güçlü, bitmek bilmeyen bir ilham kaynağı oldu.

‘KÜRDİSTAN İHANETÇİLERE MEZAR OLACAK’

Cesaret ve gözüpekliğiyle bütün dağ zirvelerinde, yoldaşlarının yüreğinde kolay kolay sökülüp atılmayacak izler bırakan Berfîn Rêbaz, savaş cephelerinin yılmaz bir savaşçısı oldu. İşgalci Türk ordusunun işgal saldırılarına karşı 2021 yılında başlatılan Cenga Xabûrê Devrimci Hamlesi’nin başından şehit düştüğü 11 Haziran 2022 gününe kadar fedaice savaşın ve direnişin içinde yer aldı.

İşgalcilere destek veren Kürt işbirlikçi ve hainler için Berfîn Rêbaz şöyle diyordu: “Viyan arkadaşa verdiğimiz sözü yeniliyoruz. Biz her zaman onun izinden gideceğiz. İçinde bulunduğumuz 2022 yılı çok ağır geçecektir, fakat Türk devleti ve Kürt ihanetçileri şunu iyi bilsin; biz her zaman Viyan yoldaşın izinden gideceğiz, onun hayallerini, rüyalarını gerçekleştireceğiz. PKK sonuna kadar Kürdistan dağlarını koruyacak. Kürdistan dağları ihanetçi ve hainlere mezar olacak.”

‘ÖZGÜR DUYGULARLA HEP SAVAŞMAYA DEVAM EDECEĞİM’

Berfîn Rêbaz, Cenga Xabûrê Devrimci Hamlesi sürecinde ise şu sözleri tarihe not düşmüştü: “Büyük adımlar atabilecek gücüm var. Rêber Apo’nun felsefesi çerçevesinde Güney Kürdistanlı bir kadın olarak zafer adımlarının sahibi olmak istiyorum. Zira kadında bu güç ve potansiyel yeterince var, arzu ettiği her hedefe ulaşabilir. Dağların haykırışları özgürlük çığlıkları gibi sürekli kulağımda çınlıyor. Bir gerilla olarak türkü yaktığımda yüreğimde özgürlük umutları canlanıyor. Doğadaki her canlı için güzel şeyler söylemek istiyorum. İnsan toplum içinde kendisini kafese tıkılmış kuş gibi kendisini hissediyor, fakat burada, bu özgür dağlarda doğa daha güçlü ve inançlı adımlara vesile oluyor. Ben de böyle özgür duygularla savaşıyorum ve hep savaşmaya da devam edeceğim.”