Web’in kurucusu: Ağlar kadınlara karşı ayrımcılık alanı oldu

Günümüzün vazgeçilmez araçlarından olan WEB’in yaratıcısı Tim Berners-Lee, sistemin başta siyahlar ve LGBT bireyleri olmak üzere kadınlara yönelik ayrımcılığın en net yaşandığı alan olduğunu söyledi.

World Wide Web (WWW) adıyla ilk kez 1989 yılında gerçekleştirilen ağları geliştiren isim olan Berners-Lee, bu sistemin kadınları nasıl dışladığına dikkati çekti. World Wide Web foundation adlı vakfın sitesinde yazan Berners-Lee, kendi yarattığı yeniliğin kadınlar ve genç kızlara adil olmadığını dile getirdi.

SİYAH, LGBT VE AZINLIK GRUPLARDAN KADINLAR

İnternetteki ağlar (Web) üzerinden kadınlara yönelik ayrımcılıklara işaret eden Tim Berners-Lee, internete erişimdeki eşitsizliğe vurgu yaptı. Berners-Lee’ye göre, dünya üzerindeki kadınların büyük çoğunluğu halen gelir, kaynak veya yetkinlik yetersizliğinden kaynaklı olarak internete erişemiyor.

İnternete erişebilen kadınların ciddi bir güvensizlik içerisinde olduğunu yazan Berners-Lee, vakıflarının yaptığı çalışmada genç kadınların yarısından çoğunun internet üzerinden şiddete maruz kaldıklarının tespit edildiğini kaydetti.

YAPAY ZEKA EN ÇOK KADINLARA AYRIMCILIK YAPIYOR

Son yıllarda giderek gelişen ve gelecekte ciddi bir belirleyiciliği olacak yapay zekaya değinen Berners-Lee, daha önce işe alımlarda kullanılan bir yapay zeka sisteminin ayrımcılığa neden olduğu için 2018’de terk edildiğini hatırlattı.

Söz konusu işe alım sistemi görevlerin daha önce ağırlıklı olarak erkeklere verildiği gerçeğini kaydettiği için kadınlara sistematik olarak alt sıralarda not veriyordu ve daha çok erkeklerin işe alınmasına karar veriyordu.

Web geliştiricilerden akademisyenlere, şirket yöneticilerinden devlet görevlilerine kadar İnternet ağlarıyla bağlantılı tüm kesimlere çağrıda bulunan Berners-Lee, kadınlara yönelik ayrımcılığa karşı mücadele edilmesini istedi.

Berners-Lee, dünya genelinde cinsler arası eşitlik konusunda kaydedilen genel ilerlemelere rağmen internet ağlarındaki durumun oldukça endişe verici olduğunun altını çizdi.