WEF: Cinsiyet uçurumunu kapatmadaki ilerleme çok yavaş

Dünya Ekonomik Forumu, kadın ve erkeklerin aynı ücretlere, fırsatlara ve haklara sahip olmasının bir 132 yıl daha alacağını tahmin ediyor.

Daha fazla cinsiyet eşitliğine yönelik uzun süredir devam eden eğilim, koronavirüsü salgını nedeniyele durduruldu. Covid-19 toplumsal cinsiyet eşitliğini bir nesil geriye götürdü. 

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF), Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda, dünyanın her yerindeki kadın ve erkeklerin aynı fırsatlara, maaşlara ve haklara sahip olmasının bir 132 yıl daha alacağını hesaplıyor.

Rapor, 2006 yılından bu yana her yıl yayımlanmakta ve sağlık, eğitim, ekonomik katılım ve siyasi katılım açısından 146 ülkede kadın ve erkeklere yönelik fırsatları incelemektedir. Sonuç: korona salgını, dünyanın dört bir yanındaki kadınları geleneksel rol modellerine geri itti.

Yemek pişirmek, temizlik yapmak, çocuklara bakmak - sözde bakım işleri Corona'dan önce bile çoğunlukla kadınlar tarafından yapılıyordu. Salgın sırasında dünya çapında anaokulları ve okullar kapatıldı ve ek yük çoğunlukla kadınlar üzerindeydi.

Çalışma, “Küresel cinsiyet uçurumunu kapatmadaki ilerleme, salgın sırasında biriken kayıpları telafi etmek için çok yavaş” diyor. İşgücündeki cinsiyet paritesi şu anda rekor düzeyde en düşük seviyede. Bu nedenle yazarlar, kadınların özellikle dünya çapında artan yaşam maliyetinden muzdarip olacağından korkuyorlar.

WEF Genel Müdürü Saadia Zahidi, kadınların çalışma hayatına geri dönüş yollarını bulmalarına ve kadın yeteneklerin geleceğe yönelik endüstrilerde desteklenmesine yönelik hedefli önlemlerin şu anda dünya çapında talep gördüğünü söylüyor: "Aksi takdirde son on yılların başarılarını kalıcı olarak baltalama riskine gireriz."

ROL MODEL İZLANDA

İzlanda yıllardır küresel sıralamada tartışmasız bir numara oldu ve şu anda kadın ve erkek arasındaki farkı yüzde 90'dan fazla kapatmayı başardı. Bunu Finlandiya, Norveç ve Yeni Zelanda izliyor. İsveç, Nikaragua, Nam,bya ve İrlanda Almanya'nın önünde.

Bölgesel bir perspektiften bakıldığında, Kuzey Amerika bir öncüdür. WEF kategorilerine göre kadın ve erkeklerin gerçekten eşit haklara sahip olması için orada 59 yıl daha geçmesi gerekecek. 

Avrupa, 60 yaşında eşit fırsatlarda ikinci sırada yer alıyor. Güney Asya ise en geride; kadınların erkeklere yetişmesi neredeyse 200 yıl sürecek.