WHO: Her dört kadından biri aile içi şiddet mağduru

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan bir araştırmaya göre dünya genelinde çift ilişkisi içerisindeki her dört kadından biri şiddet mağduru oldu.

WHO tarafından yapılan araştırmanın sonuçları The Lancet dergisinde yayınlandı.

Bu araştırmada 161 ülke ve bölgede 2 milyon kadını kapsayan 300’ü aşkın araştırmanın yer aldığı WHO veri tabanı kullanıldı.

Araştırmanın müdürü Claudia Garcia-Moreno, “Aile içi şiddeti baştan önlemek acil ve gerekli” dedi.

Araştırmaya göre hükümetler, toplumlar ve topluluklar kadına yönelik şiddeti azaltmak için dikkat etmeli, daha fazla yatırım yapmalı ve acile harekete geçmeli.

Araştırmaya göre dünya genelinde çift ilişkisi içerisindeki her dört kadından biri şiddet mağduru oldu.

15 yaşın üzerindeki tüm kadınların yüzde 27’si en az bir kez partnerinin fiziksel veya cinsel saldırısına uğradı.

Sadece 2018 yılında 492 milyon dolayında kadın şiddet gördü.  15 ila 19 yaş aralığındaki daha genç grupta, şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 24’e çıkıyor. Bu da genç kadınların neredeyse dörtte birinin şiddet mağduru olduğunu gösteriyor.

WHO’da kıdemli araştırmacı Lynnmarie Sardinha, "Yakın ilişkilerde şiddete maruz kalan genç kadınların sayısı endişe verici, çünkü ergenlik ve erken yetişkinlik, yaşamın önemli dönemleri ve ilişkilerin temellerinin sorgulandığı dönemlerdir" dedi.  Sardinha, "Bu genç kadınların maruz kaldığı şiddetin sağlıkları ve esenlikleri üzerinde kalıcı yansımaları var” diye ekledi.

Araştırmaya hükümetler, BM tarafından 2030 yılına kadar kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddete son verilmesi için belirlenen hedefe ulaşma konusunda kesinlikle doğru yolda değil.

Yakın ilişkilerdeki şiddetin en yaygın olduğu bölge yüzde 49 ile Okyanusya olurken, en az sıklıkla görülen bölge ise yüzde 16 ile Orta Avrupa olarak dikkat çekiyor. En yoksul ülkelerde genel olarak şiddet daha yaygın yaşanıyor.