‘Yaşamın her alanında mücadele büyütülmeli’

25 Kasım vesilesiyle Paris, Cenevre ve Kopenhag’da alanlara çıkan kadınlar, kadına yönelik şiddete hayır derken, erkek egemenlikçi zihniyete karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle Fransa’nın başkenti Paris, İsviçre’nin Cenevre, Danimarka’nın Kopenhag kentinde alanlara çıkan kadınlar, kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi daha büyütme çağrısı yaptı.

PARİS

Fransa Kürt Kadın Hareketi’nin de içinde 70 kadın örgütünün bir araya gelmesiyle oluşturulan Noustoutes İnisiyatifi, öncülüğünde Paris’te alanlara çıkan binlerce kadın, kadına yönelik şiddete karşı yürüdü.

Opera Meydanı’nda toplanan yüzlerce kadın, buradan Republique Meydanı’a kadar bir yürüyüş gerçekleştirirken, yürüyüş boyunca sık sık “Kadın, Yaşam, Özgürlük”, “Kadına yönelik şiddete hayır”, “Kadına yönelik şiddet politiktir” sloganları attı.

Dünyada gün geçtikçe artan kadına dönük şiddete dikkat çekmek amacıyla çok sayıda pankartın ve dövizin taşındığı yürüyüşte kadınlar, Kürt Kadınlarının DAİŞ’e karşı verdiği mücadeleye dikkat çeken pankartlarda taşıdı.

Yürüyüşte, Paris’te katledilen PKK’nin kurucu kadrolarından Sakine Cansız, KNK üyesi Fidan Doğan ve Leyla Şaylamez’in dev posterlerini taşıyan Kürt kadınları ise sık sık “Jin, Jiyan Azadî” sloganları attı.

Yürüyüşün ardından Republique Meydanında yapılan konuşmalarda ise dünyanın birçok yerinde gün geçtikçe kadına yönelik artan şiddete dikkat çekildi. Erkek egemenlikçi zihniyete sahip egemen güçlerin kadına yönelik şiddeti daha derinleştirdiğine vurgu yapılan konuşmalarda, kadınlara yaşamın her alanında mücadeleyi daha da büyütme çağrısı yapıldı.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde de 25 Kasım vesilesiyle bir yürüyüş düzenlendi. Zin Kadın Meclisi’nin düzenlediği yürüyüş Place du Colombie’de başladı. Republique Meydanı’na kadar düzenlenen yürüşüş boyunca sık sık, “Jin, Jiyan, Azadî”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı. Burada ise bir mitin düzenlendi.

KOPENHAG

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle Danimarka’nın Kopenhag kentinde de kadınlar eylemdeydi.

Vesterbros Torv caddesi üzerinde bir araya gelen kadınlar, belediye meydanına kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca “Jin, Jiyan Azadî” sloganları atan kadınlar, taşıdıkları pankart ve dövizlerle kadına yönelik şiddetin politik olduğuna vurgu yaptı.

Yürüyüşün ardından düzenlenen mitingde Seve Kadın Meclisi adına bir konuşma yapan Saime Bilen, kadınların yaşamın her alanında nasıl şiddete mağdur kaldığına dikkat çekti. Şiddete karşı kadınların örgütlü olmasını dile getiren Bilen, Kürt kadınlarının Rojava ve Kürdistan dağlarında verdiği mücadelen örnekler verdi.

Leyla Güven’in eylemini de selamlayan Bilen, “Kürt kadınları her nerede olursa olsun faşizme baş kaldıracak güçtedir. Bizlerde bulunduğumuz her alandan Leyla Güven’in eylemine destek sunmalıyız” dedi.

Danimarkalı kadın siyasetçilerde yaptıkları konuşmalarda Kürt kadınlarının verdiği mücadeleye dikkat çekerek, kadınların her alanda erkek egemenlikçi zihniyete karşı mücadele etmesi gerektiğini ifade ettiler.

CENEVRE

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelen yüzlerce kadın bir yürüyüş düzenledi. Cenevre Üniversitesi Unimail yerleşkesi önünde bir araya gelen yüzlerce kadın buradan şehir merkezine kadar yürüdü. Cenevre Şehir Belediyesi tarafından da desteklenen yürüyüşe, feminist örgütlerde katılarak kendi damgasını vurdu.

“Kadına yönelik şiddete hayır” pankartı taşıyan kadınlar, aynı zamanda “Benim vücudum, benim tercihim”, “Beni özgürleştirme, ben kendim yaparım”, “kadına şiddete hayır” sloganı attı.

Yürüyüş boyunca Fransız Sanatçı Edith Piaf’ın “la vie en rose” parçasını hep bir ağızdan seslendiren kadınlar, şehir merkezinde yaptıkları dans gösterileriyle renkli görüntüler oluşturdu.

Yürüyüş ardından yapılan konuşmalarda ise İsviçre’deki kadın erkek arasındaki eşitsiz uygulamalara dikkat çekilirken, kadınlara mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

ZURİH

İsviçre’nin Zürih kentinde yüzlerce kadın Kürt kadınlarının simgesi haline gelen “Jin, Jiyan Azadî” sloganı ile yürüdü.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle İsviçre’nin Zürih kentinde ise gece yürüyüşü düzenlendi. İsviçreli ve göçmen kadın örgütleri öncülüğünde yüzlerce kadın Schiffbaustrasse bir araya gelerek, buradan Helvetiaplatz’a kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Kadına yönelik şiddete ve kadın direnişine dikkat çeken pankart ve dövizlerin taşındığı yürüyüşte, sık sık farklı dillerde “Jin, Jiyan Azadî” ve kadın mücadelesinin önemine değinen sloganlar atıldı. Dünyanın kadın mücadelesiyle güzelleşeceğine dikkat çekilen yürüyüşte, faşist, ırkçı ve ataerkil egemenlikçi zihniyetlere karşı kadınların birlikte mücadele etmesinin önemine vurgu yapıldı.

Kendi renkleri ve bayraklarının yanı sıra “En güzel kadın direnen kadındır”, “Kadına yönelik şiddet politiktir” pankartıyla yürüyüşün ön saflarında yer alan Kürt kadınları ise Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesine dikkat çekti.

Yürüyüş boyunca megafonla yapılan konuşmalarda kadına yönelik şiddetin boyutuna dikkat çekilirken, kadınların örgütlü mücadelesinin önemine değinildi.

Öte yandan İsviçre’nin Fribourg ve Lozan kentlerinde de alanlara çıkan yüzlerce kadın, kadına yönelik şiddeti protesto etti.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart şehrinde Stuttgart Kadın Platformu bileşenleri olan Sosyalist Kadınlar Birliği, Demokratik Kadın Hareketi, Kürt Kadın İnisiyatifi, Yeni Kadın, Kadın Sünnetine karşı kadın İnisiyatifi, İran Kadın Özgürlük Hareketi, Cumartesi anneleri Platformu, Courage ve MLPD tarafından 25 Kasım vesilesiyle eylem düzenlendi.

rauenbündnis Stuttgart: Frauenkollektiv- HDK A- Courage- YJK-E- ADKH- yeni Kadın- MLPD adına konuşmalar yapıldı.

İran Kadın Özgürlük Hareketi tarafından kadın şiddetine dönük pantomim tiyatro sergiledi. Kürt kadınlar erbane eşliğinde Kürtçe klamlar seslendirdi.

Kürt Kadın İnisiyatifi tarafından yapılan konuşmada Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemaz anılarak Rojava’daki kadın devrimine dikkat çekildi. Eylem gerçekleştirilen yürüyüş sonrası “Jin, Jiyan, Azadî”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları ile sona erdi.