Yeni Zelanda da adet dönemi yoksulluğuyla mücadele edecek

Yeni Zelanda hükümeti, yüz binlerce kız çocuğunu ilgilendiren ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle adet dönemlerinde derslerde yaşanan zorluklara karşı devreye giriyor.

Başbakan Jacinda Ardern’in geçtiğimiz gün duyurduğu karara göre, okullarda öğrencilerin adet dönemlerinde ihtiyacı olan koruma önlemleri ücretsiz olarak sunulacak. Böylelikle maddi imkanları olmadığı için gerekli koruma ürünlerini alamayan öğrencilerin adet dönemlerinde derslerinden olması veya derslerde olumsuz etkilenmelerinin önüne geçilecek.

12’DE BİRİ DERSLERE KATILAMIYOR

Başbakan Jacina Ardern, yaptırdıkları araştırmalar sonucu ergenlik dönemindeki her 12 kız çocuğundan birinin maddi imkanları olmadığı için adet dönemlerinde okula gitmediğinin anlaşıldığını söyledi.

PİLOT UYGULAMA İLE BAŞARI DÜZEYİ YÜKSELDİ

Gençlerin ‘toplumun yarısı için’ normal olan bir şeyden dolayı eğitimden olmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Ardern, hükümetin hem yoksullukla mücadele hem de okula uğrama oranlarını yükseltmek için böylesi bir adım attığının altını çizdi.

Ardern, geçtiğimiz yıl uyguladıkları pilot proje sayesinde öğrencilerin derslere katılımında ve notlarında artış kaydedildiği bilgisini de verdi.

Hükümetin Haziran ayında devreye koyacağı politika önümüzdeki 3 yılda toplamda 25 milyon Yeni Zelanda Doları’na (15 milyon Euro) mal olacak.