YJA STAR: Kadınları yalnız bırakmayacağız

YJA STAR Komutanlarından Gabar, kadınların erkek egemenlikli sistemle mücadele ederken kendilerine güvenmeleri gerektiğini belirterek, “YJA STAR’ın onları asla yalnız bırakmayacağını bilmelidir” dedi.

YJA STAR Merkez Karargah Komutanlarından Şerda Mazlum Gabar, kadın özgürlük mücadelesi açısından artık en önemli ve stratejik noktayı, “Kadını eğitici, dönüştürücü, sistem karşısında koruyucu; sisteme karşı tavır alıcı örgütlenme ve savunma odaklarını yaygınlaştırma, bu yaygınlaşan savunma ağlarını koordineli ve iletişimli kılabilmedir” şeklinde özetledi.

YJA STAR Merkez Karargah Komutanlarından Şerda Mazlum Gabar, ANF’ye konuştu.

Türk devletinin terör saplantısı ve aşağılık kompleksinin, tarihi çelişkileri ve çatışmaları daha da boyutlandırdığını; 2021’de bu çatışmanın büyüyeceğini belirten Gabar, “Çünkü geçmiş yıllarda daha çok tartışma, proje ve düşünce boyutunda dile getirilenler, artık fiili bir durum olarak politikaya dönüşüyor. Bu gerçeklik karşıtlıkları daha da derinleştiriyor ve milliyetçi, sınıfsal, cinsel boğazlaşmaların önünü daha da açıyor. Çözümsüzlük ve şiddet sarmalıyla inkar, imha ve tasfiye dayatılıyor” dedi.

Sistem karşıtı güçlerin ise örgütlenemediğini; halkların kaderini belirleyecek demokratik iradeyi geliştiremediğini kaydeden Gabar, demokrasi çabalarının, öldürülmekten yoksullaştırıp yozlaştırarak sindirmeye kadar boşa çıkarılmaya çalışıldığını kaydetti.

“Elbette bu, bizim açımızdan kabul edilemez bir durumdur” diyen Şerda Mazlum Gabar, “Bir ulusun kendini özgürlük ve eşitlik esaslarında yeniden yaratma eyleminde kadınların aktif katılımı, o ulusun yenilmezliği ve başarısıdır. Kürt gerçekliğinde bu ortaya çıkmıştır” şeklinde konuştu.

KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİN GELİŞİMİYLE

Kadın özgürlük mücadelesinin gelişimiyle birlikte Kürt özgürlük mücadelesinin kadının toplumsal alanda yaşadığı sorunlara daha fazla giren, sorunlara girdikçe adım adım daha somut düşünce ve projeler geliştiren bir boyut kazanmaya başladığını kaydeden Gabar, bunun da kadın özgürlük mücadelesi açısından önemli bir gelişim düzeyi olduğunu vurguladı.

PARADİGMANIN PRATİKLEŞMESİNDE İLERLEME VAR

KJK Yürütme Konseyi’nin başlattığı ‘Kadın kırımına Son, Özgür Kadın ve Toplumu Savunma Zamanı’ hamlesinin bunun göstergesi olduğunun altını çizen Gabar, dünyanın her yerinde artık en temel sorun olarak gündeme gelen kadın sorununun, hemen her güç tarafından bir şekilde gündeme getirildiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Hiçbir çabayı küçümsememekle birlikte kadının özgürlük sorununu ideolojik, politik, örgütsel, öz savunma, hukuki, kültürel, ahlaki, bedensel tüm yönleriyle bütünleyen bir yaklaşımla ele alma yaklaşımı fazla görülmemektedir. Önderliğimizin geliştirdiği paradigma ile kadın özgürlük hareketimiz böyle bir komple yaklaşımı ideolojik, yaşam ve mücadele anlayışı olarak geliştirmektedir. Bizim pratik yaklaşımlarımız henüz bu bütünlüğü yakalamaktan uzak olmasına rağmen bir ilerleme olduğunu da inkar etmeyelim. Esas hedefimizi ve aşmamız gereken ataerkil sistemin gerçekliğini de göz ardı etmeyelim.”

KADIN BAKIŞ AÇISIYLA ÇÖZÜM

YJA STAR komuta ve savaşçıları olarak da cins sorunlarından ulusal, politik, ekonomik, toplumsal ve kültürel sorunlara kadar kadın bakış açısıyla çözüm üretmek, kadın mücadele çizgisini toplumda geliştirmek sorumluluklarının bilincinde olduklarını söyleyen Gabar, yapılması gerekenleri şöyle ifade etti:

* Egemen sistemin gerek kapitalist biçimde gerekse de savaş rantçılığının kirli bir politika olarak geliştirdiği kadın kırımlarına, tecavüzlerine karşı da artık sesimizi daha fazla yükseltmeli ve var olan tüm kadın seslerini birleştirmeliyiz.

* Bu tip olaylar karşısında birbirini sahiplenen ve kadınları tecavüzcü sisteme karşı koruyan bir örgütlenme ağını geliştirmeliyiz.

* Hiçbir kadınımızı bu sisteme kurban ettirmeyelim; kadını baskı altına alan hangi zihniyetse, hangi kurumsa, hatta hangi kişiyse bunlara karşı özel politika üretip mücadele edelim. İşledikleri suça göre kendi ceza politikamızı geliştirelim.

* Kadının düşünsel kolektifliği, ortak aklı yaratıldığında muazzam bir yöntem zenginliği, mücadele biçimleri doğacaktır. Klasik namus/töre anlayışlarına, sözde modernizm adına kapitalizmin parçalayıcı ve metalaştırıcı politikalarına karşı hiçbir kadını yalnız bırakmayalım.

* Örgütlenelim, örgütlenerek ortak bilincimizi ve ortak tavrımızı geliştirelim.

GEREKÇE VE HEDEF NETTİR

YJA STAR Merkez Karargah Komutanlarından Şerda Mazlum Gabar, nihayetinde mücadele gerekçelerinin; gerekçelere göre neye, kime karşı mücadele edeceklerinin de netliğine dikkat çekerek, “Kadın özgürlük mücadelesi açısından artık en önemli ve stratejik nokta, kadını eğitici, dönüştürücü, sistem karşısında koruyucu, sisteme karşı tavır alıcı örgütlenme ve savunma odaklarını yaygınlaştırma, bu yaygınlaşan savunma ağlarını koordineli ve iletişimli kılabilmedir” diye konuştu.

ÖZ SAVUNMA AĞLARINI OLUŞTURMA

İşte bu konuda tecavüzcü sisteme ve tacizci erkeğe karşı öz savunma örgütlülüklerini oluşturmanın önemini altını çizen Gabar, “Neye ve kime karşı mücadele öngörülüyorsa orada hemen öz savunma örgütlenmesini oluşturmak esas hedefimiz olmalıdır. Özellikle de kadına karşı şiddet karşısında böyle kalıcı örgütlenmeleri her yerde kurmalıyız. Yüzyılların kadın öz savunma gücünün örgütlenmemesinin acısını çıkarırcasına öz savunma ağlarını oluşturmalıyız. Özgürlüğümüz için öz savunmayı toplumun tüm hücrelerinde yaygınlaştırmak hayatidir” dedi.

YJA STAR KADINLARI YALNIZ BIRAKMAYACAK

Kadınların özgürlük bilinciyle harekete geçtiklerinde kendilerini yalnız hissetmeyeceklerini ve mücadele etmekten korkmayacaklarını vurgulayan YJA STAR Merkez Karargah Komutanlarından Şerda Mazlum Gabar, şunları ekledi: “YJA STAR olarak bu konuda iddialı ve güçlü bir duruşumuz, güven verici yaklaşımlarımız vardır. Kadınlar erkek egemenlikli sistemle mücadele ederken kendilerine güvenmeli YJA STAR’ın onları asla yalnız bırakmayacağını bilmelidir.”