YJK-E kongresi Darmstadt’ta yapıldı-YENİLENDİ

YJK-E'nin 3. Kongresi Darmstadt kentinde yapıldı. Kongrede direnişi büyütme ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ı özgürleştirme mesajları verildi.

Almanya Kürt Kadın Hareketi YJK-E, 3. Kongresini Darmstadt kentindeki DTKM salonunda yaptı. Salgın nedeniyle fiziki mesafenin gözetildiği kongreye çok sayıda delege katıldı. Kongre, bir süredir tedavi gördüğü Berlin'de yaşamını yitiren Gülistan Aksoy'a  (Hevi Gabar) adandı.

'TEMEL GÜNDEM ÖNDERLİĞİN ÖZGÜRLÜĞÜ'

Kongrenin ilk konuşmasını yapan Zeynep Dersim, Leyla, Zin, Esmer, Ararat ve Nuda şahsında kadın mücadelesini büyüteceklerini söyledi. Dersim, "Heftanîn direnişi tarihi bir direniştir. Nasıl direnilmesini Haftanîn bize gösteriyor“ diyerek, KDP’nin Türk devletiyle iş birliği yaptığını söyledi.

Kürt genç kadınları üzerinde özel bir politika yürütüldüğünü belirten Dersim, İpek Er’in intiharının sıradan bir durum olmadığını vurgulayarak, "Kürt kadınları üzerinde kandırma, düşürmek ve tüm değerleri yok ederek Kürt kadınlarından intikam alınmak isteniyor. Hem kültürel hem de fiziksel soykırım uygulanmaktadır. Tüm bu saldırılara karşı örgütlenmek ve mücadele etmek gerek“ dedi.

Dersim, "Önderliğin özgürlüğü temel gündem olacak. Heftanîn direnişini, kadın katliamlarına karşı güçlü mücadeleyi biz yapacağız" dedi.

'KÜRTÇE KONUŞUN' ÇAĞRISI

TEV-ÇAND’dan Narinxan Ciziri, kongrede delege olarak yaptığı konuşmada, "Erkek sisteme karşı ve bir halkın mücadelesini veriyoruz. Yaşamın öğretmeni kadındır. Tüm kadınlardan ricam, evinizde çocuklarınızla Kürtçe konuşun" dedi.

Wüppertal’dan kongreye katılan Nurten Soran "Biz halka gitmezsek onlarla iletişim kurmazsak onların sorunlarını dinlemezsek bir gelişme olmaz. Bu eksiklikleri gidererek ancak güçlenebiliriz“ diyerek yaşanan sorunlara parmak bastı.

TEKO-JİN’den Jiyan ise ailelerin çocuklarını genç kadınlarla buluşturmasını istedi.

Sosyal komisyonda yer alan  bir başka kadın delege olan Gülüstan'da, “ Kendimizi bu mücadelenin misafiri değil, sahibi olarak görmeliyiz” dedi. 

Söz alan Axin ise, “Bize karşı çok kapsamlı br saldırı var. Meclislerimizle, kominlerimizle buna karşı güçlü bir mücadel göstermeliyiz” dedi.

FCDK-KAWA Eşbaşkanı Songül Çelik ise şöyle konuştu: "Kürt hareketi ve Kürt kadını dünya halklarına örnektir. Bu noktaya gelinmesinde Önderliğin büyük emeği var. Kürt Özgürlük Mücadelesi yeni bir kültür yarattı. Biz Mazlumlar'ın, Zilanlar'ın ve Beritanlar'ın ardıllarıyız."
Delegelerin değerlendirmeleriyle devam eden  kongrede, YJK-E’nin mücadelesi ve çalışmalarının derlendiği sineviyon izlendi.
Kongre, 5 kişilik yönetimin seçilmesi ve DKTM'nin kültür çalışanlarının müzik dinletisiyle son buldu.