YJK-S’den Sakine Cansız Festivali'ne çağrı

YJK-S, 25 Haziran'da Zürih'te yapılacak Sakine Cansız Festivali'ne katılım çağrısı yaptı.

İsviçre’de 10 yıldan beri her yıl düzenlenen Sakine Cansız Kadın Festivali, bu yıl 25 Haziran’da Zürih’in Kasernenareal alanında yapılacak. İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S), yaptığı yazılı açıklamada herkesi festivale davet etti.
YJK-S’nin açıklamasında, "Sakine Cansız Kadın Festivali 10. yılına kadınların Kurdistan ve dünyada sürdürdükleri görkemli mücadelesiyle giriyor. Tüm Kurdistan kadınları ve dostlarıyla, 'Bi Jin, Jîyan, Azadî re ber bi Şoreşa Jinê  (Jin, Jîyan, Azadî ile Kadın Devrimine Yürüyoruz)' şiarıyla, Zürih’te, 25 Haziran'da, festivalimizde buluşuyoruz” denildi.

Sakine Cansız’ın mücadelesine vurgu yapılan açıklamada, bu yıl yapılacak olan festivalin Paris’te katledilen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Evîn Goyi’ye adandığını ifade edildi.

 Açıklamada, şunlar belirtildi:

Sakine Cansız Festivali, Kurdistan özgürlük hareketinin kurucu üyesi ve kadın hareketinin öncülerinden Sakine Cansız ve öncülük değerleri ışığında buluşuyor. Festivalimizi, kadın kırımına karşı İsviçre'de yürütülen mücadelenin de bir parçası olarak bu yıl Paris'te erkek egemen zihniyetin faşist saldırısıyla katledilen Evin Goyi'ye adıyoruz. Sakine Cansız’ın belirttiği gibi, kadının her özgürlük ve eşitlik için çıkışı, bir devrimdir.

'DİRENEN KADINLARIN SESİNİ BİRLEŞTİRECEĞİZ'

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

"Bizler, kadın kurtuluş ideolojisi ve Jin Jiyan Azadî felsefesinin ışığında, örgütlülüğün daha da yükseltilmesi gerektiğini bilerek; erkek egemen kapitalist modernitenin kirli politikalarının mücadele gerekçemiz olduğunu yineleyerek ve şehitlerimizin direnişini bayraklaştırarak, demokratik özgürlükçü bir toplumun inşasını sürdürüyoruz. En son Rojava’da Qamışlo kanton eşbaşkanına yönelik işgalci Türk devletinin saldırısı sonucu Kürt kadın mücadelesinin iki öncü neferi Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş, yardımcısı Leyman Şiweş ile meclis üyesi Fırat Tuma katledildi. Bu alçakça saldırı mücadele gerekçemizdir.
Olympes de Gouges, Emma Goldman, Clara Zetkin, Dulcie July’lerin sesiyle buluşmak ve o sesi yükseltmek için tüm halkları festivalimize bekliyoruz! Festivalimiz, Sara, Ronahi, Rojbin, Evin, Nagehan, Yusra Derwiş, Reyhan Amûde, Leyla Amed, Jina Emini, Honduras'tan Berta Caceres ve Brezilya'dan Dünya Kadın Yürüyüşü aktivisti Marielle Franco ve katledilen kadınlar için 'adalet' çağrısıdır. Baskıya, ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe, ırkçılığa, sömürgeciliğe, emperyalizme, ataerkiye hayatları pahasına direnen tüm kadınların anısına bağlılıkla, mücadelemizin yıldızlarıyla buluşmaya, 10. Sakine Cansız Kadın Festivali’ne tüm kadınları katılmaya çağırıyoruz."

Festival Tertip Komitesinde YJK-S, TekoJin, Women Defend Rojava, Medico İnternational, Frauen Lesben Kasama, ADKH, FIST, SKB, PDA, Yeni Kadın, FEDA, Frauenstrtreik, Kollektive Zürich, Solifonds, Frauenbündnis, WILPF, BFS, Brückenschlag Zurich-Amed, BASTA, SP, AL yer alıyor.