Yunanistan’da #MeToo hareketi sanat dünyasını salladı

Yunanistan’da Sofia Bekatoru isimli atletin suçlamaları ardından başka kadınlar da söz alarak, özellikle sanat dünyasını salladı. Bir çok ünlü isme karşı yaptırımlar uygulandı.

Küresel #MeToo dalgası kapsamında ülkede artan “cinsel taciz” ve “cinsel istismar” suçlamaları üzerine Yunan tiyatrosu ve televizyonlarının üç büyük ismi yakın zamanda işlerini kaybetti.

Ülkenin en iyi aktörlerinden biri olarak değerlendirilen Giorgos Kimulis, Atina ve Epidaure festival programından çıkarıldı.

Festival organizatörleri, “Sayın Kimulis’in meslektaşları hakaret mağduru olduklarından şikayet ediyorlar” dedi.

Pazartesi günü ayrıca devlet televizyonu ERT, adını vermeden bir aktörün işine son verdiklerini duyurdu. Ancak Yunan medyası, işine son verilen ve ülkenin en iyi komedyenlerinden biri olarak değerlendirilen kişinin Petros Filippidis olduğunu yazdı.

Mega TV, Petros Filippidis'i müstehcen davranışlarla suçlayan üç aktrisin Aktörler Birliği'ne gönderdiği bir mektuba dikkat çekti.

Ayrıca Ulusal Tiyatro sanatsal müdürü Dimitris Lignadis de Pazar günü görevinden istifa ederek, “söylentiler, imalar ve sızıntılardan oluşan zehirli bir iklim” olduğu tepkisinde bulundu.

Her üç kişi de haklarındaki suçlamaları reddediyor.  Şikayetlerin çok azı soruşturma konusu olabilecek durumda. Zira çoğunda olaylar çok eskiye dayanıyor, büyük ihtimalle zaman aşımına uğramış durumdalar.

Aktörler Birliği, son günlerde kendilerine mağdur olduklarını söyleyenlerden bini aşkın şikayet geldiğini duyurdu.

Sol Parti MeRA25 de geçen hafta Yunanistan’ın en tanınmış bestecilerinden birinin üyeliğine son verdi. Bir kadın şarkıcı, 14 yaşındayken sözkonusu bestecinin kendisiyle cinsel ilişkiye girmeye çalıştığı suçlamasında bulunmuştu.

Üç yılı aşkın bir süre önce ABD’de ortaya çıkan #MeToo, Yunanistan’daki sessizlik yasasını atlet Sofia Bekatoru’nun suçlamaları ile bozdu. İki kez olimpik yelken madalyası sahibi Bekatoru, Aralık ayında yaptığı açıklamada 21 yaşındayken yelken federasyonunun bir üyesi tarafından bir otel odasında “cinsel taciz ve cinsel istismar” mağduru olduğunu söylemişti. Bu tanıklık, diğer kadın atletler, gazeteciler, öğrenciler ve sanatçıları da teşvik etti.