GÖRÜNTÜLÜ

Zilan Kadın Festivali sona erdi

Binlerce kadının buluştuğu Almanya’nın Dortmund şehrinde gerçekleştirilen 12’inci Zilan Kadın Festivali, günboyu devam eden programın ardından sloganlar ve halaylarla sona erdi.

1996 yılında Dersim’de fedai eylem gerçekleştiren Zilan (Zeynep Kınacı) anısına her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Zilan Kadın Festivalinin 12’incisi Almanya’nın Dortmund kentinde zengin bir program ve kitlesel bir katılımla gerçekleşti.

Sabahın erken saatlerinde festival alanı rengârenk afişler, bayraklar, flamalar, Kürdistan özgürlük mücadelesinde şehit düşen özgürlük savaşçılarının posterleri ile dolduruldu.

Başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın değişik ülkelerinden binlerce Kürdistanlı kadının yanı sıra, Kürdistan dostları da katıldı. Kürt kadınları giydikleri ulusal giysileri ile adeta alana Kürdistan’ı taşıdı.

Bu yılki festivalin ana gündemi Kuzey Kürdistan’da yürütülen özyönetim direnişleri üzerine “Özerk alanlarda özgürlük mücadelesini yükseltelim“ esası ile özetlendi.

Panellerden, siyasi konuşmalara, Latin Amerika’dan Kürdistana, Kürdistanın dört parçasından müzisyen ve dansçıların sahne aldığı zengin bir program icra edildi.

Halkın büyük ilgi gösterdiği ve coşkuyla izlediği festivalde sık sık, “Jin jiyan azadi”, “Biji berxwedana Bakur”, “Biji Serok Apo” ve “Bijî PKK” sloganları atıldı.

Festivale katılan, Demokratik Toplum Kongresi eş başkanı, Leyla Güven, TJK-E eş başkanı Dilşah Osman, Dersim belediye eş başkanı Nurhayat Altun ve CİK eş başkanı Hatice Turhallı birer konuşma yaptılar.

Amed, Nusaybin, Şırnak, Gever, Cizre, Hezex, Silopi ve bütün Kürdistan’dan selam getirdiğini söylerek konuşmasına başlayan DTK eşbaşkanı Leyla Güven, “Kürdistan şuan ağır koşullar yaşıyor olsa da durum karamsar değil, zorda da olsa direniyor, on iki yıldır sizler burada bu festivali kutluyorsunuz, zorluklara rağmen hala ayaktasınız, sahip çıkıyorsunuz, çünkü Zilan Kürt Halk Önderi’nin dediği gibi bir manifestodur, bir çıkıştır, bir yol açıştır. Bu nedenle unutulmaz”

Zilan’ın ‘Öcalan felsefesi Kürt kadını aydınlatacak’ sözlerini anımsatarak konuşmasına devam eden Güven, ‘Zilan bunu pratiğe uyarladı’ dedi.

Paris’te Sara, Rojbin ve Ronahi’nin Mit tarafından bir komplo ile hunharca katledildiğini ifade eden Güven, “Onlar komplolar kursalar da, bizi parçalasalar da, biz yine sınırlara rağmen, dört parça değiliz, tekiz, biz yakınlaşıyoruz, yok edemiyorlar. YPG/YPJ Rojava’da yiğitçe direniyor. Nasıl ki Bakur sınırları doldurdu ve Rojava kazandı işte bu yüzden çıldırıyorlar.” dedi.

Kuzey Kürdistan’da Kürtlerin öz yönetim ilan ettiklerini söyleyen Güven, “Öz yönetimler Kürtlere ana sütü kadar helaldir. Mehmet Tunç, Asya, Pakize, Sêve ve Fatma’nın ‘ölürüz ama yine de teslim olmayız’ dediler. Kürtler’de onların takipçisi olacaktır. Devlet JÖH, PÖH gibi çetelerle Kürtlere karşı katliam gerçekleştirdi ama Kürtleri bitiremedi. Çok Başbakanlar değişti, yönetimler geldi geçti ama Kürt halkı duruyor ve ayaktadır” dedi.

TJK-E üyesi Dılşah Osman ise yaptığı konuşmada, “Kürt halkı genel olarak dört parçada direniyor, özellikle Rojava’daki başarı Türk devletini çıldırtıyor, bu nedenle daha fazla saldırganlaşıyorlar. Unuttukları bu direnişin temelinde Mazlum Doğan’lar, Sakine’ler, Leyla’lar, Zilan’lar var. Özellikle, kadın ve gençliğin direnişi ile özgürlük bayrağı gittikçe yükseliyor, önümüzdeki festivalleri özgürlük alanlarında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile kutlayacağız” dedi.

Dersim’in Kürdistan tarihinde ve günümüzdeki direniş içindeki önemi itibari ile temsili olarak burada olduğunu söyleyen Dersim belediye eş başkanı Nurhayat Altun, “Sizinle omuz omuza olmanın sevincini yaşıyoruz, Munzur Baba, Düzgün Baba ve Ana Fatmaların duyguları ile sizleri selamlıyorum. Tarih onurlu duruşlarla her zaman anılacak. Zilan da onlardan biridir. Bir tarih yazılırken kadın mücadelesi bu tarihi yazacaktır” dedi.

CİK eş başkan Hatice Turhallı ise, “Kuran ayetinde kadın ile erkek arasında hiçbir fark yoktur. Orda tek din, tek dil, tek düşünce asla yoktur. Herkes eşittir” dedi.

Festivalin kültürel programında, Saarbrücken çocuk korosu, Macar sanatçı Petra Geşti, Ayfer Düzdaş, Rojda, Tevçand kadın folklor ekibi, Kürdistan’ın dört parçasından folklor ekipleri, Hint halk dansları, Gaby Baca, Ezidî kadın grubu sahne alarak, festivale büyük bir coşku kattılar.

Festival, çekilen halaylar ardından saat 18.30’da sona erdi.

...