Zürih: 8 Mart'tan 14 Haziran'a sokaklar bizim!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Zürih’te yürüyüşe katılan binlerce kadın, “8 Mart'tan 14 Haziran'a sokaklar bizim” diyerek Ulusal Kadın Grevi çağrısını yineledi.

İsviçre’nin Zürih kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle yürüyüş düzenlendi.

Aralarında İsviçreli, Kurdistanlı, Türkiyeli, İranlı ve farklı halklardan kadın kurumlarının katılımıyla Münsterhof meydanında bir araya gelen kadınların eylemi, İsviçre polisi tarafından engellenmek istendi. Yürüyüşün izinsiz gerçekleştirildiği gerekçesiyle polis, kentinn hemen hemen tüm cadde ve sokaklarını ablukaya aldı.

Yürüyüş öncesi kadın örgütleri adına açıklamalar yapıldı. Kapitalist sistemin yarattığı krizin faturasının kadınlara ödetilmek istendiğine dikkat çekilen açıklamalarda İsviçre devletinin kadın erkek eşitliği arasındaki uçurumu derinleştirmek adına kadınların emeklilik yaşını 64'ten 65'e yükselttiği, ücret adaletsizliğinin erkek çalışanlara kıyasla yüzde yirmi daha düşük olduğu hatırlatıldı. Açıklamalarda bu vesileyle 14 Haziran'da İsviçre genelinde düzenlenecek Ulusal Kadın Grevi çağrısını yenileyen kadınlar, İsviçre hükümetine de uyarılarda bulundu.

İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) etrafında eyleme katılan Kürt kadınlar da “Jin Jiyan Azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” hamlesi kapsamında taleplerini dile getirdi. Eylemde Özen Aytaç, TJK-E'nin açıklamasını okudu. “Jin, jiyan, azadî” sloganı, yürüyüşün temel sloganı olarak atıldı. Eylemde ayrıca İran ve Rojhilat’ta kız öğrencilere yönelik zehirleme saldırıları da protesto edildi.

Kadın kitlesi, konuşmaların ardından slogan ve marşlarla yürüyüşe geçti ve polisin engelleme çabalarına rağmen Helvetiaplatz’a ulaştı.

8 Mart günü Basel kentinde yürüyüş yapmak isteyen kadınlara yönelik polis saldırısı ve gözaltıları protesto etmek için de kadınlar, yarın polisin tutumunu protesto eden bir gösteri düzenleyecek.