Şanoya Çiya yeni oyunu ‘Buka Axê’ ile gerilla karşısına çıktı

Şanoya Çiya ekibi ‘Buka Axê’ adlı tiyatro oyunu 27 Mart Dünya Tiyatrocular Günü ve gerilla ve dağ tiyatrosuna büyük emek veren Yekta Herekol’ün şehadet yıl dönümünde Medya Savunma Alanlarında sahnelendi.

TEV-ÇAND ve KEVANA ZERÎN’in Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve özgürlük öğretisinin toplumsallaşması çerçevesinde başlattığı hamle devam ediyor. Şanoya Çiya (Dağ Tiyatrosu) ekibi ‘Buka Axê’ adlı tiyatro oyunu ilk kez Newroz etkinlikleri kapsamında Medya Savunma Alanlarında sergilendi.

Ekin Ronî, Zozan Qamişlo ve Beritan Raman tarafından yazılan ve ilk kez gösterimi yapılan dram ve komedi türündeki ‘Buka Axê’ adlı tiyatro oyununun yönetmenliğini Kurdê Tavya yaptı. 8 kişilik oyuncu kadrosuna sahip olan ‘Buka Axê’, 90’lı yıllarda Türk devletinin köy yakma, köy boşaltmaların Kürt toplumunda yarattığı yabancılaşma ile Kürdistan köylerinden şehirlere göç etme sonucunda oluşan çelişkileri ele alıyor. Köy ve şehir arasındaki çelişkiye dikkat çekilen tiyatro oyununda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın öğretisi ele alınıyor.

Çerçi ve Gülistan isimli bir köylü kızı etrafında örülen ‘Buka Axê’ tiyatro oyununda, Çerçi gittiği Kürdistan köylerine Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın öğretisini götürüyor. Çerçinin verdiği tüm kitapları ilgiyle okuyan Gülistan aynı zamanda köydeki tüm gençlerin de okumasını sağlıyor. Köy halkı zalimler karşısında örgütlenerek kendilerine zarar vermek isteyenlerden intikam alıyor.

Dünya Tiyatrocular Günü ve Dağ tiyatrosuna önemli katkılar sağlayan Yekta Herekol’un şehadetinin yıl dönümü vesilesiyle konuşan ‘Buka Axê’nin yönetmeni Kurdê Tavya bir konuşma yaparak Yekta Herekol’u anarak şunları kaydetti; ‘‘27 Mart Yekta Herekol yoldaşımızın şehadetinin yıldönümü. Ve 27 Mart aynı zamanda Dünya Tiyatrocular Günü. Yekta yoldaş bugünü zihnimizde canlı tutan en önemli faktör. Bu nedenle bugün daha bir anlam yüklü bizim için.

Bugün Devrimci görevlerin daha iyi yerine getirilebilmesi için hepimize görev ve sorumluluk yüklüyor. Özgürlük mücadelesinde şehit düşen tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyor anılarına bağlı kalacağımızı ifade ediyoruz.’’

Kurdê Tavya’nın konuşmasını sonlandırmasıyla birlikte Yekta Herekol’ün öğrencileri Şanoye Çiya grubu vasiyeti üzerine her yıl Dünya Tiyatrolar gününde PKK’nin 40. zafer yılına kilitlenmiş olan HPG ve YJA-STAR gerillalarına şeker dağıttı. Sonrasında Şanoye Çiya grubu ve gerillalar hep bir ağızdan ‘Bijî Serok Apo ve Bijî Berxwedan’a Efrînê’ sloganlarını haykırdı.