Berlin Kürt film festivalinde Yılmaz Güney paneli

Almanya’nın Başkenti Berlin’de 7. Kürt Film Festivali etkinliği devam ediyor.

Kürdistan'ın dört parçasından sinemacıların eserleri izleyicilerle buluşturan festivalde Yılmaz Güney üzerine bir panel düzenlendi. Panelde, "Yılmaz Güney Kürdistan'a ait bir mirastır" vurgusu yapıldı.

Almanya'nın başkenti Berlin 15 Haziran'dan bu yana Kürt filmlerine ve Kürdistan'ın dört parçasından yönetmen, oyuncu, yapımcı ve sinemaseverlere ev sahipliği yapıyor. Filmler, Berlin’in önemli salonlarından biri olan Babylon’da gösterilirken, festival kapsamında dün "Yılmaz Güney'den günümüze" başlıklı bir panel gerçekleşti.

Panele gazeteci ve sinema yazarı Ali Güler, yönetmen Hüseyin Tabak, yönetmen Nuray Şahin ve akademisyen Yılmaz Özdil katıldı. Yapımcı ve festivalin direktörü Mehmet Aktaş'ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Yılmaz Güney sinemasının Kürt sanat tarihindeki yeri masaya yatırıldı.

"YILMAZ GÜNEY BİR KOÇERO'DUR"

Yönetmen Hüseyin Tabak, Yılmaz Güney ile yaptığı araştırmalar ve ona ilişkin çektiği bir belgesel filmi anlattı. Yönetmen Nuray Şahin de sinemaya Yılmaz Güney'in filmlerinden etkilenerek başladığını söyleyerek, Güney'in kendi sineması üzerindeki etkilerini anlattı.

Akademisyen Yılmaz Özdil ise Yılmaz Güney'in Türk sineması için bir kırılmayı Kürt sineması için de yeni bir başlangıcı ifade ettiğini belirterek, Güney'in Kürtler için önemine vurgu yaptı. Panelistler, Yılmaz Güney'in Kürdistan'a ait bir miras olduğu konusunda görüş birliğine varırken "O Kürdistan'dan ayrı ele alınamaz" vurgusu yaptılar.

Panelistlerden biri olan Ali Güler ise herkesi kendi penceresinden, bakış açısıyla Güney’e baktığını ve ona bir misyon biçtiğini belirterek şöyle konuştu:

"Yılmaz Güney, zalimin karşısında mazlum, patronun önünde işçi, kapitalist ve emperyalist sınıfa karşı sosyalist, devrimci. Sömürgecilerin karşısında bir Kürt’tür. Aslında kısacası Yılmaz Güney, Adana’da, İstanbul’da ve Konya’da bir Koçero’dur."

Panelde Yılmaz Güney'in 1982'de Cannes'de ödül alan "Yol" filminden "Kürdistan" yazısının çıkarılması sert şekilde kınandı. Panelistler, "Kürdistan" yazısı çıkartılarak hazırlanan yeni versiyonun Yılmaz Güney'in mirasına bir operasyon olduğuna dikkat çektiler.

FESTİVALDE '14 TEMMUZ' GÖSTERİLDİ!

Festivalin dünkü bölümünde Amed zindanındaki PKK'li tutsakların direnişini konu alan "14 Temmuz" filmi izleyiciyle buluştu. İlgi gören filmin yönetmeni Haşim Aydemir de sinemaseverlerle bir araya gelerek, filmin çekim hikayesini ve yaşadıkları zorlukları paylaştı.

Dün akşam ise yönetmenliğini Hüseyin Karabey'in yaptığı "Sesime gel" adlı film gösterildi.

21 Haziran'a kadar sürecek festival çerçevesinde bugün ise şu filmler izleyici ile buluşacak: Ekrem Heydo’nun “Bihuşta Min” ile Zeynê Akyol’un “Gulistan” isimli belgeselleri gösterilecek. Ayrıca sinema üzerine bir panel olacak.