Üç federasyon ortak Dersim festivali düzenliyor

Her yıl Avrupa’da düzenlenen Dersim Kültür Festivali 2-3 Haziran tarihleri arasında Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenecek.

Avrupa’da her yıl iki ayrı Dersim festivali düzenleyen Dersimliler bu yıl ortak bir kararla tek bir festival organize edecekler. İki ayrı Dersim festivalinin düzenlenmesi sürekli eleştirilere ve tartışmalara yol açıyordu. Yoğun eleştiri ve tartışmalar üzerine bu yıl üç federasyon ortak bir festival kararı aldı.

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDK) ve Avrupa Dersim Birlikleri Federasyonu’nun (ADEF) ortaklaşa düzenleyecekleri festivalin sloganları, “Meşa me ya heq û heqîqetê dewam dike”, “Doğa, kimlik, inanç ve kültür soykırımına hayır”, “Çeme Munzurî Dêrsimo xoser de bê bendu phêl bido” olarak belirlendi.

“BİR İLKE İMZA ATTIK”

Festival tertip komitesinden Ayten Sünger ANF’ye yaptığı açıklamada, Dersimli kurumlar olarak bu yıl bir ilke imza attıklarına dikkat çekerek “birlikte sesimizi daha gür haykıracağız ve Dersimi tüm kamuoyuna birlik ve beraberlik içinde çok güçlü bir şekilde tanıtacağız” dedi.

Diasporada yaşayan Dersimlilere yıl da bir kez de olsun Dersimi, Dersimin dilini, kültürünü, türkülerini, halaylarını yaşatmak için bu yıl FEDA, FDK, ADEF ve birçok Dersimli kurum ve kuruluşla ortak bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Ayten Sünger “Diasporada yaşayan Dersimlilere yıl da bir kez de olsun Dersimi yaşatmak, Dersimin dilini, kültürünü anlatmak, halaylarımızı birlikte çekmek, türkülerimizi birlikte söyleyip yaşatmak istiyoruz. Biliyoruz ki türkülerimiz de hep direnişimiz ve tarihimiz vardır. Eğer biz bugünlere kadar geldiysek türkülerimizdeki tarihi anlatan direnişimizin büyük katkısı olmuştur. Bu yüzden birlik ve beraberlik içinde Dersim’e sahip çıkacağız. Dersim kültürünü asla unutturmayacağız, bu anlamda çalışmalarımız hızlı bir şekilde sürüyor ve yoğun bir çaba içerisindeyiz” dedi.

‘ÇOK ZENGİN BİR PROGRAMIMIZ VAR’

2-3 Haziran tarihleri arasında Rebstockpark Am Römerhof 960486 Frankfurt’ta düzenlenecek olan festival için zengin bir program içeriği hazırladıklarını söylen Sünger “Dersim’de yaşayan farklı diller de farklı kültürler de halklar var. Bunlardan biri de Ermeni halkıdır. Bu yıl Ermeni halkından da bir sanatçımız festivalde yer alacak. Alman ve Yunan dostlarımız konuşmacı olarak katılacak. Geçen yıl olduğu gibi çocuklar için de yine bir oyun alanı olacak. Bu bölümde çocuk oyunlarının yanı sıra uzman pedagog ve çocuk eğiticiler de görev yapacaklar, birçok sanatçı sahne alacak ve ülkeden gelen konuşmacılar olacak, kısacası bu yıl çok farklı ve daha renkli bir festival yapmayı planladık. Çalışmalarımız devam ediyor.”

‘ULAŞIM KONUSUNDA HİÇBİR SORUNUMUZ YOK’

Sünger “Birçok yerde otobüsler tutuldu, birçok yerde insanlarımız kendi araçları ile gelecekler. Ulaşım konusunda hiçbir sorunumuz yok. Dersimliler ve dostlarını ağırlamak için büyük bir özenle çalışıyoruz. Bu yüzden halkımızın festivale güçlü bir şekilde sahip çıkacağına inanıyorum. Sahip çıkacaklar, çünkü biz Dersim’i ve Munzur’u sahiplenirsek özgürlükleri sahiplenmiş oluruz, biz Dersim’in İtikatını sahiplenirsek Sur’un, Cizre’nin, Nusaybin’in yani nerde zulüm olursa olsun, oradaki insanların itikatını sahiplenmiş oluruz, kısacası bir bütün olarak biz Dersimi sahiplenirken Dersimin doğasında, coğrafyasında bir direniş söz konusudur. Bu direnişi de sahiplenirsek, özgürlük mücadelesi veren tüm halkların mücadelesini sahiplenmiş oluruz” şeklinde konuştu.