Gazeteciler bu ay neler yaşadı?

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, gazeteciler Güzüpek ve Ertaş'ın gözaltına alınmasını kınayarak, gazetecilerin bu ay yaşadığı hak ihlallerini açıkladı.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Amed'de 30 Mayıs günü evlerine yapılan baskında gözaltına alınan, KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Güzüpek ile Kürtçe Editörü Mehmet Ali Ertaş’ın gözaltına alınmasını protesto etmek ve gazetecilere yönelik Mayıs ayı hak ihlalleri raporunu açıklamak için İHD binasında toplandı. Toplantıya, üzerinde “Gazetecilik suç değildir”, “Ben gazeteciyim” yazılı ve Ertaş ile Güzüpek’in fotoğraflarının bulunduğu dövizleri taşıyan çok sayıda gazeteci katıldı.

BOLTAN: ONURLU DURUŞ İKTİDARI ÇILDIRTIYOR!

ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, ÖGİ’nin Türkiye’de gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunu büyük bir titizlik ve duyarlılık içinde hazırladığını belirterek, mayıs ayı raporlarını hazırlayan gazeteci Ertaş’ın ise gözaltında tutulduğunu söyledi. Ertaş ve Gözüpek’in daha önceden çalıştığı DİHA’nın KHK ile kapatıldığını ve iktidarın gazetecileri bu şekilde yıldıracağını düşündüğünü belirterek, “Ancak bekledikleri olmadı. Daha bir azimle kendilerini gazetecilik faaliyetlerine verdiler. ‘Bir yerine iki yapayım’ dediler. Faşist, basın özgürlüğü düşmanı, iktidar zihniyetliler bu onurlu duruş karşısında çıldırmış olmalılar ki bu arkadaşımızı akla ve hayale ziyan denecek bir tarz ve metotla gözaltına aldılar” dedi.

ATLAN: KARALAMAK İSTİYORLAR

Gazeteci Zuhal Atlan da, inisiyatif adına hazırlanan hak ihlalleri raporunu okudu. İki defa aynı eve, aynı kişilere asılsız bir ihbar nedeniyle baskın yapıldığını vurgulayan Atlan, “Polisin hareket mantığı da alenen gösteriyor ki, herhangi bir ihbar yok. İhbar sunidir ve karalama amaçlıdır. Hedef, gazeteciyi ve silahı aynı kare içine sokmaktır” dedi.

BU AYIN TABLOSU

Atlan, “Her iki arkadaşımızı, diğer gözaltında, cezaevinde olan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu sadece özgür gazetecilik faaliyetleri için değil, Türkiye’nin geleceği için de gereklidir” diyerek, bu ayın raporu da şöyle açıkladı:

* 17 gazeteci gözaltına alındı.

* 8 gazeteci tutuklandı.

* 13 gazeteci hakim karşısına çıktı.

* 8 gazeteci 59 yıl 9 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

* 2 gazeteci 14 bin TL para cezasına çarptırıldı.

* 1 dergi hakkında toplatma kararı alındı.

* 6 gazeteci hakkında dava açıldı.

* 2 gazeteci beraat etti.

* 4 gazeteci serbest bırakıldı.

* 1 gazeteci öldürüldü.