Gerilla filmi ‘Dema Dirîreşkan’ Avrupa’da vizyona giriyor

Gerilla filmi “Dema Dirîreşkan” (Böğürtlen Zamanı) Avrupa’da vizyona giriyor. İlk gösterim, 21 Mayıs’ta Paris ve Köln’de. Filmin yapımcısı Serhat Hulaku, filmi Avrupa’nın 150 merkezinde göstermeyi hedeflediklerini söyledi. 

Yazar Murat Türk’ün “Böğürtlen Zamanı” kitabından sinemaya uyarlanan ve aynı ismi taşıyan film, “14 Temmuz” filminin yönetmeni Haşim Aydemir’in imzasını taşıyor. Güney Kürdistan’ın Pencewînî bölgesinde çekimleri yapılan filmde birçok gerilla da rol alıyor. 

Murat Türk’ün kendi hayatından yola çıkarak, kaleme aldığı kitaptan uyarlanan film, daha çok 1990’lı yıllarda Kürdistan’da yaşanan olaylara ışık tutuyor.  Yakılan köyler, Kürdistan’da halka yapılan zulüm ve buna karşı çıkan Kürt gençlerinin dağa çıkışının yanı sıra bu gençlerin yaşamını anlatıyor. 

“Dema Dirîreşkan” filminde, Türk ordusunun Kürt gerillalarına yönelik saldırısı sırasında yaralanan bir gerillanın tek başına ayakta kalma mücadelesi beyaz perdeye yansıtılıyor. Açlık, acı ve çetin doğa koşullarında özgürlüğe doğru yol alan bir gerillanın hikayesi… 

21 MAYIS’TA PARİS VE KÖLN’DE GÖSTERİMDE

“Dema Dirîreşkan” filminin galası, 21 Mayıs günü Paris Kürt Kültür Haftası çerçevesinde yapılacak. Almanya’da da aynı gün Köln kentinde gala var. 

Avrupa’daki gösterimlere ilişkin bilgi veren yapımcı Serhat Hulaku, filmin çekimlerinin zor koşullarda yapıldığını söyledi. 

Hulaku, filmin İspanya, Bangladeş, Hollanda dahil birçok ülkede festivallerde gösterildiğini belirterek, şunları ekledi: “Önümüzdeki dönemlerde Almanya ve İsviçre’de çeşitli festivallerde gösterilecek. Fransa’da ise Paris Kürt Kültür Festivali çerçevesinde, 21 Mayıs’ta gösteriliyor. Aynı gün Köln’de de vizyona girecek.  Hamburg, Kiel, Marsilya olmak üzere birçok kentte de gösterilecek. Avrupa genelinde 150 kentte göstermeyi hedefliyoruz.”