‘Gitmek’ filminin dünya prömiyeri Jihlava’da yapıldı

Kobanê’nin yeniden inşası için yola çıkanların hikayesi ‘Gitmek’ filminin dünya prömiyeri 23. Uluslararası Jihlava Belgesel Film Festivali’nde yapıldı.

Çek Cumhuriyeti’nin Jihlava kentinde gerçekleşen festival her yıl Çek ve dünya sinemasından yenilikçi, özgün ve cesur yaklaşımlarıyla öne çıkan belgesel filmleri ve sinemaseverleri ağırlıyor.

Festivalin ‘Yeni Işıklar’ başlıklı ilk filmlere ayrılan bölümünde gösterilen ‘Gitmek’ En İyi İlk Uzun Metrajlı Belgesel Film ödülüne de aday.

Yoğun ilgiyle karşılanan filmin ardından gerçekleştirilen söyleşiye filmin ekibini temsilen Mustafa Emin Büyükcoşkun katıldı. Büyükcoşkun, filmin hikayesinin aslında onların öyküsünün asla tam anlamıyla anlatılamayacağının kabulüyle başladığını belirtti.

Yönetmen Büyükcoşkun, dört yılın sonunda üretilen görsel hafıza ve sözlü tarih kayıtlarından bütünlüklü bir film montajlayabildiklerini anlattı.

Filmin yönetmeni, filmin görsel tercihlerine dair gelen bir soruyu da yanıtlarken, "Kameranın sokağa çıkamadığı, kahramanlarının hayatta olmadığı, arşivlerin yetersiz geldiği bir noktada bir yolcuğu nasıl anlatabiliriz?" sorusuyla yola çıktıklarını ifade etti.

Büyükcoşkun, ancak iki yıl sonra onların kat ettiği güzergahta bir yolculuğa çıkabildiğini ve İstanbul’dan Suruç’a vardığında filmin tamamlanabildiğini sözlerine ekledi.

Bir Almanya ve Türkiye ortak yapımı olarak Suruç Aileleri İnisiyatifi, SGDF, BEKSAV ve Karlsruhe Sanat ve Tasarım Üniversitesi tarafından hayata geçirilen ‘Gitmek’ belgeselinin festival yolculuğu devam edecek.

Yürütücü yapımcılığını Arzu Demir, yönetmenliğini Mustafa Emin Büyükcoşkun üstlenirken, filmin ekibi Emre Altan, Ezgi Aydın ve Leyla Postalcıoğlu’ndan oluşuyor.