Hannover'de 'Mihrican' coşkusu

Almanya'nın Hannover kentinde Mihrican Folklor Yarışması'nın 32'ncisi büyük coşkuyla karşılandı.

8-9 Haziran'daki kültürel etkinliğe Almanya'nın yanı sıra Fransa ve İsviçre'den de olmak üzere 26 folklor grubu katıldı.

Yürüyüşle başlayan etkinlikte, bir ata bindirilmiş gelin ritüeli ilgi çekti.

Yürüyüş boyunca kent, Kürt renklerine büründü.

Folklor ekipleri, yürüyüşün ardından yarışmaların yapılacağı Pavilion Kültür Merkezi'ne geçerek, kura çekimi yaptı. İlk günkü etkinliklerde Koma Cangori ve Koma Mam Zeki çocuk grubunun yanı sıra Seyma Serhat ve Dilana Roj Arya müzik grubu sahne aldı.

'KÜRT KÜLTÜRÜ VE FOLKLORU OLDUKÇA ZENGİN'

Şehitler için saygı duruşunun ardından TEV-ÇAND adına Bülent Turan ve Xezal Aktaş konuşma yaptı. Turan, Kürt kültürünün ve folklorunun oldukça zengin materyallere sahip olduğunu belirterek, bunun korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini belirtti. "Bizi diri ve iri tutacak olan maneviyatımızdır" diyen Turan, bu kültürün de salonda bulunan gençler tarafından sahiplenileceğini söyledi.

Ev sahipliği yapan Hannover DKTM Eşsözcüsü Ayfer Amara ve Sanatçı Civan Çewlik de başarı diledi.

'YARIŞMADAN ZİYADE BİR KÜLTÜRÜN YAŞATILMASI...'

Jüri adına bir konuşma yapan Yasin Boyraz, Mihrican etkinliğinin yarışmadan ziyade bir kültürün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında köprü rolünde olduğunu kaydetti.

ÖDÜLLER

Yarışmacılar, jüri karşısında 10 saat boyunca performans sergiledi. Paris'ten katılan Dilana Roj Arya erkek grubu Amed yöresi oyunlarıyla birinci olurken, ikinciliği yine Dilana Roj Arya kadın grubu elde etti. Almanya´nın Salzgiter kentinden katılan Grup Siyar ise üçüncü oldu.

Mihrican Kostüm Ödülü Dilana Roj Arya erkek ve kadın grubu ve Govenda Baran tarafından paylaşılırken, Araştırma Ödülü ise Hakkari yöresine ait folklorik derleme calışması ile Köln´den katılan Govanda Baran folklor grubuna verildi.

Jüri özel ödülleri ise Darmstadt kentinden etkinliğe katılan Govenda Rengin ve Linburg kentinden Koma Deran grubuna verildi.

Birinci olan grubun ödülü şehit yakınları olan Sabriye Savgat ve Medine Çoban, ikincilik ödülü ise Sanatçı Bülent Turan tarafından takdim edildi. Etkinlikte üçüncü olan Koma Siyar grubunun ödülünü ise Civan Çewlik verdi.

BASIN EMEKÇİLERİ UNUTULMADI

Mihrican etkinliğinde kültür ve basın emekçileri de unutulmadı. ANF, Yeni Özgür Politika, Çıra TV, Sterk TV, Jin TV çalışanlarına da iki gün boyunca gösterdikleri emeklerinden ötürü plaket verildi.

Etkinlik, Serhado'nun müzik dinletisinin yanı sıra iki gün boyunca sahnede ekiplere eşlik eden nefesli müzik aleti öğretmenlerinin verdiği dinletiyle sona erdi.

Etkinlik kapsamında Hannover Halim Dener İnisiyatifi, Hannover YXK ve birçok kültür kurumu da Kürt kültürünü tanıtan stantlar açtı.