Tarihimizle işgale karşı duracağız

‘’Türk devleti Efrîn’in tarihine, hafızasına, bilincine, kimliğine, kültürüne saldırıyor. Tarihimizle, kültürümüzle, hafızamızla birlikte işgale karşı direneceğiz. BM’nin harekete geçmesini istiyoruz.” 

Efrîn’e yönelik işgal girişimi 15. gününe girerken, sömürgeci Türk devleti savaş uçaklarıyla Kürdistan tarihine ve kültüre saldırıyor. Şu ana kadar çok sayıda tarihi ve arkeolojik alan bombardımanda tahrip edilirken, 3 bin yıllık bir geçmişi bulunan Ayn Dara Tapınağı’nın neredeyse tamamı yıkıldı.

Efrîn Kantonu Tarihi Eser Koruma Konseyi Eşbaşkanı Hamid Nasır, Türk devletinin tarihi alanlarına yönelik saldırısını kültürel soykırım ve hafızaya saldırı olduğunu belirtti.

KİMLİĞE, HAFIZAYA SALDIRI

Bombalanan tarihi alanların bilinçli olarak seçildiğini ifade eden Nasır, ‘’Türk devleti Efrîn’in tarihine, hafızasına, bilincine, kimliğine, kültürüne saldırıyor’’ dedi.

Nasır, Türk devletinin insanlık suçu işlediğini belirtti ve ekledi: “Tarihimiz yıkım ve talana uğratılıyor. 3 bin yıldır yaşayan bir tarih talan ediliyor. 27 Ocak’tan itibaren tarihi yapılara yönelik saldırılar sistematik bir şekilde sürdürülüyor.”

 

TARİHİMİZLE DİRENECEĞİZ

Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kurumlara çağrı yapan Nasır, ‘’Asıl amaç Kürtlerin tarihini ortadan kaldırmak, Kürt tarihinin kökünü yok etmek istiyorlar. Güney Kürdistan’da da tarihi mekanların bir bir yok edildiğine tanıklık ediyoruz. Güney Kürdistan’da yapılanlar bugün Efrîn’de yapılmak isteniyor. Bu şekilde Kürdün sonunu getirmeyi hedefliyorlar. AKP Kuzey Kürdistan’da yaptıklarını bugün Efrîn’de tekrarlamaya çalışıyor. Hasankeyf yok ediliyor. Tarihimizle, kültürümüzle, hafızamızla birlikte işgale karşı direneceğiz. Ne Efrîn’i ne de tarihimizi yok edebilirler’’ şeklinde konuştu.

Kaynak: Yeni Özgür Politika