Temel: Kürtler birbirini desteklerse daha güçlü ve üretken olacak

Batman Ehmedê Xanî İnanç ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet Sait Temel, devlet baskısına rağmen Kürt dili, kültürü ve sanatı için faaliyetlerini sürdüreceklerini söyledi. Temel, Kürtlerin artık seslerini dünyaya duyuracak imkanları olduğunu kaydetti.

Batman Ehmedê Xanî İnanç ve Kültür Derneği Başkanı, Kürt Yazar Mehmet Sait Temel, ANF’ye değerlendirmelerde bulundu...

‘EHMEDÊ XANÎ’Yİ ÖRNEK ALIYORUZ’

Konuşmasına Ehmedê Xanî’nin şahsiyetini ve fikirlerini örnek alan bir dernek olduklarını vurgulayarak başlayan Temel, 5- 6 yıldır faaliyet gösteren derneğimizde, Ehmedê Xanî'nin şahsiyetini örnek ve fikrini de kendimize temel olarak gördük. Çünkü Ehmedê Xanî, yüzyıllar önce Kürt halkının köklü kültürünü, maruz kaldığı acılarını ve mücadelelerini şiirlerinde dile getirmiştir. Şair olmaktan öte bir filozof, büyük bir Kürt düşünürüdür. Bizler de, bu dernekle böyle bir şahsiyetin izinde yürümeyi amaç edindik ve yaşatmaya çalıştık” dedi.

ÇALIŞMALAR

Dernek bünyesindeki çalışmalarına da dikkat çeken Temel, şunları söyledi: "Derneğimizde çalışmalarımız kültür, sanat ve Kürt dili üzerinedir. Arapça, Kürtçe ve Soranî, Zazakî gibi lehçelerinin de eğitimini ücretsiz veriyoruz. Talep sayısına göre programlar düzenlenir, atölye şeklinde çalışmalar yapıyoruz. Yine imam sıfatında yönetimimizde yer alan ya da üyemiz olan arkadaşlarımızın desteğiyle okuma günleri gerçekleştiriyoruz. Bu okuma günlerinde Melayê Cizirî, Ehmedê Xanî gibi şahsiyetlerin divanlarını ve Kuran-ı Kerim tefsirlerini okuyup değerlendiriyoruz. Bunun dışında, Batman'da eğitim veren bütün okulları kapsayacak, eğitim gören öğrencilerin katılıp yarışacağı bir şiir yarışması düzenledik. Yarışacak olan şiirlerin temasını ve çeşidini serbest bıraktık. 3 yıl üstü üste düzenlediğimiz şiir yarışmasında derece alan yarışmacılarımıza ödüllerini verdik ve diğer katılım yapan bütün gençlerin şiirlerinin yer aldığı bir kitap da bastırdık. Yani her 3 yılda düzenlenen yarışmanın başvuru şiirlerinin olduğu 3 kitabımız vardır."

‘OHAL İLE ÇALIŞMALARIMIZ KISITLANIYOR’

Türk devleti tarafından KHK’ler ile kapatılan onca Kürt kurumunun yanı sıra, her ne kadar Kürdistani bir dernek olsalar da, siyasetten uzak durmaya çalışarak Kürt kültürü ve dili için mücadele vermeye çalıştıklarını, OHAL ile bu çalışmalarının kısıtlandığını dile getiren Temel, şöyle devam etti:

"Tamamen Kürt kültürü ve sanatının yok olmamasına karşı mücadele vermeye çalıştık. Din ve inanç konusunda da doğru olanı anlatmaya ve bu anlamda bilgilendirmeye çalıştık. Bu yüzden KHK'ler ile kapatılan onlarca Kürt kurumu gibi bir sorun yaşamadık ama çalışmalarımız açısından sıkıntılar ve kısıtlamalar yaşadık. Örneğin bu yıl 4'üncüsünü yapmayı planladığımız şiir yarışmasını gerçekleştiremedik. Valilik bu anlamda bize izin vermedi. Ve buna benzer çoğu çalışmamız devlet baskısından dolayı durmuş vaziyettedir. Belki dernek olarak bir devamlılığımız var ancak yeteri kadar üretken olduğumuz söylenemez."

‘KÜRT TAKVİMİNİ OLUŞTURACAĞIZ’

Önümüzdeki yıl yapacakları çalışmalara da değinen 63 yaşındaki Kürt Yazar Temel, "Önümüzdeki yıl Kürt Takvimini Kürtçe ve diğer lehçeleriyle oluşturup, yayımlatmayı düşünüyoruz. Bunu Van ve Urfa'daki temsilciliklerimizle de görüşüp kararlaştırdık. Yine Kürt dili ve lehçelerine dair eğitimlerimizi sürdüreceğiz. OHAL kapsamında sıkıntı yaşadığımız ve durdurmak zorunda kaldığımız çoğu projemizi önümüzdeki süreçte hayata geçirmeye çalışacağız ve bu anlamda mücadelemizi vereceğiz’’ dedi.

‘DÜNYAYA SESİMİZİ ULAŞTIRACAK İMKANLARIMIZ VAR’

Kürt halkının dayanışma halinde olması gerektiğini belirten Temel, "Yıllar önce bir makalemde biz Kürtler ne yapıp etmeliyiz, bir an önce bir televizyon kanalı açmalıyız ki derdimizi dünyaya anlatabilelim, diye yazmıştım. Her ne kadar sistemlerin ve iktidarların baskılarına maruz kalıp kapatılsa da şimdilerde 10'un üzerinde Kürtçe yayın yapan kanalımız vardır. Bunun yanı sıra sesimizi dünyaya duyuracak nice imkanlarımızı oluşturmuş ve adım adım bağımsızlığımıza doğru gidiyoruz. Biz Kürtler birbirimize destek verip dayanışma içerisinde olduğumuz sürece hep daha güçlü ve daha üretken olacağımız kuşkusuzdur. Böylesi bir durum söz konusu iken, neden bunu yapmayalım ki" dedi.

‘ARAPLARA, TÜRKLERE REVA GÖRÜLEN BİZE DE HAKTIR'

Kürtçeye, ana dile sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Batman Ehmedê Xanî İnanç ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet Sait Temel, son olarak şunları ifade etti:

"Yakın bir tarihte şahit olduğum bir durumu anlatmak istiyorum... Bir anne çocuklarına 'Berivan, Zozan' diye sesleniyor ama onlarla Türkçe konuşuyordu. Ben de o anneye yaklaşıp 'Kardeşim benim, kızlarına Jale, Figen ismini koy ama onlarla Kürtçe konuş' dedim. Ha eğer ki hem isimler hem de konuştuğu dil de Kürtçe olursa daha çok önemli ve yerinde olur. Bu yüzden Kürtçeye, ana dilimize sımsıkı sarılıp, hayatımızın her alanında yaşatmaya, geliştirmeye çalışmalıyız. Ana dilimiz anne sütümüz kadar bizlere helaldir ve kimsenin bunu değiştirmeye hakkı yoktur. Türk devletinin bu dilimizi yok etmek için çok çalışması olmuştur ve hâlâ da devam ediyor. Amerikalı bir aydın demiş ki 'Eğer bir dinde bir şeyler birilerine yasak, birilerine de değil ise, o din Allah'ın dini değildir. Araplara, Türklere reva, hak görülen ne ise biz Kürtlere de hak olarak görülmelidir."