Viyana’da Halkın Sesi Festivali’nde kayyum tepkisi

Viyana’da yarım asırdan fazladır her yıl geleneksel olarak düzenlenen Halkın Sesi Festivali’ne Kürtler de katıldı.

Avusturya Komünist Partisi’ne bağlı “Volksstimmenfest” (Halkın Sesi) gazetesi öncülüğündeki festival, ilk olarak 1946’da düzenlendi. Festival, 2004 yılı hariç her yıl düzenli olarak yapıldı.

Ağustos ayının sonu, Eylül ayının başlangıcına denk gelen festival, siyasi içeriği ile öne çıkıyor. Farklı kültürler ve renklere yer veren festivalin konukları arasındaki Kürtler, AKP-MHP iktidarının yürüttüğü faşizan politikalar ve belediyelerin gasp edilmesini gündeme getirdi.

Onbinlerce kişinin ziyaret ettiği festivale, HDP’nin yanı sıra ATİG, KOMİNTERN işçi Sendikası, Avusturya Demokratik Halklar Federasyonu (ADHF), VTİD, Yeni Kadın ve YDG de katılım sağladı.

Festivale KOMİNTERN işçi sendikasının daveti ve Demokrasi Platformun organizesi ile eski Van milletvekili Lezgin Botan ve Avusturya Yeşiller partisinden eski milletvekili Berivan Aslan misafir olarak katıldı.

Festival kapsamında düzenlenen bir panelde AKP-MHP faşizminin HDP’li belediyeleri gaspı etmesi temel gündem olarak değerlendirildi.

Birinci bölümü anlatımla geçen panelin ikinci bölümümde halktan gelen soruları cevaplandırdılar. Türkçe ve Almanca olan panel özellikle Avusturyalıların dikkatini çekerken, bir çok soru yönelttiler.

Festivalin ikinci günü olan 1 Eylül’de Demokratik Kadın Platformu cezaevinde bulunan başta HDP eski eşgenel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ olmak üzere bütün siyasi tutsaklar için festival alanında bir yürüyüş gerçekleştirecek.