Yönetmen Miranda Rojava filmine hazırlanıyor

Öcalan üzerindeki tecride tepki gösteren Kosta Rikalı yönetmen Luis Miranda, "Onun fikirlerini ve Rojava Devrimi'ni sinema filmiyle Avrupalılara anlatmak istiyorum" dedi.

“Öcalan ve Kürt meselesi” belgeselinin yönetmeni Kosta Rikalı belgesel yönetmeni Luis Miranda, 40 milyonu aşan bir halkın önderinin bu koşullarda tutulamayacağını söyledi.

Yönetmen Luis Miranda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile bir heyetin görüşmesi için Strasbourg’da İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve Avrupa Konseyi’nin (AK) önünde eylemlerini sürdüren Kürdistanlıları ziyaret etti. “Abdullah Öcalan’ın büyük bir hayranıyım” diyen yönetmen Miranda, tecridin kaldırılması gerektiğini çağrısında bulundu.

GÜNÜMÜZÜN EN BÜYÜK DÜŞÜNÜRÜ

Yönetmen Luis Miranda, Fransız ve Alman televizyon kanalı olan ARTE için “Öcalan ve Kürt meselesi” belgeselinin çekimleri esnasında Abdullah Öcalan’ı daha iyi tanıma fırsatı yakaladığını belirterek, şunları söyledi: "ARTE için hazırladığım belgesel çalışması sırasında hayatını, politik yaşamını daha detaylı bir şekilde tanıdım. Hayranı oldum. Beni ilgilendiren siyasetçi kimliğiydi ve filmde göstermek istediğim de buydu. Bana göre kendisi günümüzdeki en büyük düşünür. Düşünceleri bütün dünyaya yayılmalı. Uzun zamandır hapiste olmasına rağmen fikirleri, düşünceleri milyonlara ulaşıyor ve bu milyonlar tarafından kabul görüyor. Rojava’da yaşananlar, Ortadoğu ve dünya için bir umut kaynağı oldu.”

TECRİT KABUL EDİLEMEZ

Abdullah Öcalan’ın içerisinde bulunduğu koşulları endişe verici olarak tanımlayan Miranda, “Bugünkü durum son derece endişe vericidir. Siyasi bir tutsak, özellikle de 40 milyonluk bir halkın önderine bu uygulama reva görülemez. Tecrit, kabul edilemez” dedi.

AVRUPA'NIN TUTUMU ÜZÜCÜ

Avrupalı siyasetçilerin ekonomik çıkarlar uğruna sessizliğe gömülmesini üzücü bulan Miranda, şöyle devam etti: "Avrupa harekete geçmelidir ve evrensel insan hakları normlarına sahip çıkmalıdır. Umuyorum, Avrupa liderleri Ortadoğu'nun demokratik, eşitlikçi bir yer olmasının Öcalan’ın özgürlüğünden geçtiğinin farkına varır. Eğer Ortadoğu’da istikrar sağlanırsa Avrupa’nın geleceği daha güvenli olur. Bunu başaracak olanlarda Kürtlerdir. Avrupa’daki siyasi hareketler Kürt halkının özgürlüğü için yeterince çaba sarf etmiyor. Herkes Kürtlerin özgürlük mücadelesine destek vermeli."

ROJAVA DEVRİMİ FİLMİ

Kürtlerin yürüttüğü mücadele ve Rojava Devrimi'yle ilgili film projesinin olduğunu paylaşan yönetmen Luis Miranda, şunları söyledi: "Büyük televizyon kanallarının yapımcılarını Kürtler üzerine bir şeyler yapmaya ikna etmek zor. Bu soruna ilgi duyan tek kanal Fransız-Alman kanalı olan ARTE’dir. Ben kişisel olarak Kürtlerle ilgili projelerime özellikle Öcalan’ın üzerinden devam edeceğim. Öcalan ve Kürtler üzerine yaptığım belgesel filmi Avrupa’da gösterilen tek filmdir. Buna devam etmek isterim ama bu gerçekten zor görülüyor. Sinema filmi projem var. Daha geniş bir kitleye hitap etmek istiyorum. Özellikle Öcalan’ı ve Kürtleri tanımayan Avrupalılara bugün Rojava’da gerçeklesen devrimi tanıtmak istiyorum. Bu film sayesinde hem Öcalan’ın fikirlerini hem de Kürt hareketini tanımış olurlar. Senaryo aşamasındayım.”