Zergelê şehitleri festivali sona erdi

Kandil Belediyesi'nin Zergelê Şehitleri anısına düzenlediği festival, katliamın yıl dönümünde yapılan anma töreniyle sonlandırıldı. Törendeki konuşmalarda Kürt halkının birliğine vurgu yapıldı.

Türk savaş uçakları 1 Ağustos 2015’te Kandil’in Zergelê köyünü hedef alarak 8 yurttaşı katletti. Katliamın üzerinden iki yıl geçti. Kürt halkı şehitlerine olan bağlılığını her yıl çeşitli anma etkinlikleriyle sürdürüyor. Bu yıl Kandil Belediyesi'nin Zergelê Şehitleri anısına 11 Temmuz’da başlattığı festival, katliamın yıl dönümünde sona erdi.

Festivalin son gününe şehit aileleri başta olmak üzere Kandil köylerinden ve Ranya’dan 500’e aşkın kişi katıldı. Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan festivalin son günü, bir dizi konuşmalar yapılarak ve çeşitli siyasi partilerin festivale gönderdiği mesajlar okunarak başladı. Kandil Belediyesi Festival Tertip Komitesi Üyesi Mihemmed Hesen, şunları belirtti: "Öncelikle Zergelê şehitlerini saygı ve minnetle anıyorum. Bize göre düzenlediğimiz festival şehitlere bağlılığımız için yeterli değildir. Şehitlerimize bağlılık için Kürtler arasında birliği daha da güçlendirmemiz gerekir.”

Gençlerin festivale olan ilgisi hakkında da konuşan Hesen, “Festival etkinlikleri gençlerin spor aktiviteleri kapsamında kendilerini yetkinleştirmeleri için önemli oldu” dedi.

KCK: KANDİL DEVRİMİN KALESİ OLDU

Hesen’in konuşmasının ardından KCK’nin mesajı okundu. KCK, başta katliam şehitlerinin ailesi, Kandil halkı ve tüm özgürlük şehitlerinin ailesine başsağlığı mesajlarını iletti.

KCK açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Bugün dört parça Kürdistan’da Kürt halkının düşmanları, komplo, kültürel soykırım, fiziki soykırım, siyasi soykırım uygulamalarıyla iktidarlarını uzatmak için her türlü kirli yöntemlere başvurmaktadır. Bunun için Kürtlerin kanını içmekten geri durmamaktadır. İktidar güçleri Kürtleri dar ağaçlarında, Enfal, kimyasal silahlarla, talan ve yağmalamalarla bölgenin kültürel dokusunu değiştirmekle vahşi yöntemlere başvurmuş ve bölgenin en eski halklarından olan Kürtleri yok etmek istemekten geri durmamıştır. Kürt halkı da bu vahşi katliam saldırılarına karşı sürekli başkaldırmış ve direnmiştir. Kürtler özgürlük mücadelesini öyle bir noktaya getirmiştir ki, artık Ortadoğu’da Kürtler hesaba katılmadan hiçbir güç siyaset yapamaz hale gelmiştir. Bu özgürlük mücadelesi içerisinde Kandil’in özel bir yeri bulunmaktadır. Kandil hep devrim ve devrimciler için bağrını açmış ve demokrasi ve özgürlük kalesi haline dönüşmüştür. Yine Kandil Ortadoğu devrimi için moral ve güç kaynağı olmayı ifade etmektedir. İşte bundan kaynaklı direnişin kalesi Kandil’e önceden olduğu gibi şimdide saldırılar düzenlenmektedir."

'İNTİKAMI ALINIYOR'

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Bugün Kandil ve Zergelê şehitlerini nasıl anıyorsak, Şengal ve Kobanê şehitlerini de unutmadan anmalıyız. Erdoğan ve ortakları Şengal’de Êzidî halkını kıyımdan geçirmek isterken Kandil bu katliamın önüne geçerek Erdoğan’ın katliam planlarını boşa çıkardı. Rojava’da, Kobanê'de Kürtleri kıyımdan geçirmek istediler. Ancak Arin Mirkan gibi ölümsüz şehitler bu katliamcı uygulamaya izin vermedi. Amacına ulaşamayan sömürgeci Türk devleti ve işbirlikçileri, intikam için bugün de saldırılarını sürdürmektedir. Buna karşı dört parça Kürdistan’ın yiğit evlatları DAİŞ'i sözde başkenti Reqa'da kıstırarak Şengal, Kobanê ve Zergelê şehitlerinin intikamını almaktadır.”

PARTİ VE KURUMLARDAN 'ULUSAL BİRLİK' MESAJI

Etkinlikte KJK, KODAR, Şehit Aileleri Kurumu, Şehit Rüstem Cudi Maxmur Kampı, Tevgera Azad ve YNK’nin mesajları da okundu. Zergelê şehitlerinin anıldığı mesajlarda, Türk devletinin gerçekleştirdiği katliamın Kürtlerin bağrında bir yara açtığı vurgusu yapılarak, Kürtlerin, bir daha bu katliamlarla karşılaşmaması için ulusal birlik adına seferber olması gerektiği belirtildi. Mesajlarda, Güney Kürdistan’da yapılmak istenen ‘bağımsızlık’ referandumuna karşı olunmadığı ancak Güney Kürdistan’da hazırlığı yapılan referandum çalışmalarının meşruluk içermediği, meşru olabilmesi için parlamentonun işler olması gerektiği belirtildi. Rojava’da çetelere karşı savaşan özgürlük güçlerine, Güney Kürdistan’da çetelere karşı savaşan gerilla ve peşmerge güçlerine ve Kuzey Kürdistan’da Türk faşist güçlerine karşı direnen gerilla güçlerine selam gönderildi.

Festival Süleymaniye’den gelen bir müzik grubunun seslendirdiği şarkılarla devam etti. Zergelê şehitleri için söylenen şarkılar festivale katılan yurttaşlara duygulu anlar yaşattı.

Festival futbol, voleybol, gülle atma ve mızrak atma yarışında dereceye giren gruplara ödülleri verilerek sona erdi.