4 kentte açıklama: Hemen İmralı'ya gidilmeli!

İmralı'daki yangına ilişkin düzenlenen basın açıklamalarında, "Hemen İmralı'ya gidilmeli" denildi.

 

İmralı Adası'nda çıkan yangın üzerine birçok kentte basın açıklamaları düzenlendi. Amed, Urfa, Mardin, Van'daki açıklamalarda, derhal avukatlar ve ailelerin İmralı'ya gitmesi gerektiği belirtildi.

AMED
HDP Amed İl Örgütü, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), MEBYA-DER, MED TUHAD-FED, İmralı Adası’nda dün çıkan yangına ilişkin basın açıklaması yaptı. İl binasında yapılan toplantıya DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP Diyarbakır milletvekilleri Musa Farisoğulları, Semra Güzel, Remziye Tosun ve Dersim Dağ’ın yanı sıra yüzü aşkın kişi katıldı.
Partililer adına açıklamayı okuyan HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ, şunları söyledi:
"Şu saate kadar ailelerin ve avukatların görüşme taleplerine herhangi olumlu olumsuz bir cevap verilmediğini avukatlarından öğrenmiş bulunmaktayız.
Sayın Öcalan’ın ve diğer tutsakların avukatları ve aileleri ile görüştürülmeleri sağlanmadan yapılan açıklamalar ikna edici ve doyurucu olmayacaktır. Bu görüşme sağlanmadığı sürece hükümetin yaptığı açıklamalar yeterli değildir.
Hem Suriye’de devam eden kaotik durum hem de ülke içindeki mevcut gidişat dikkate alınarak hukuki olan bu görüşmelerin yapılması toplumumuzu ve halklarımızı da rahatlatacak bir görüşme olacağı kesindir. Bu nedenle Adalet Bakanlığına çağrımız, avukatların ve ailelerin bu yasal ve hukuki çağrılarına bir an önce yanıt verilmesi ve görüşmelerin yapılmasıdır.
Başta halkımızı, ulusal ve uluslararası demokratik toplumu, demokratik kitle örgütlerini, basın ve kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz."

URFA
HDP Urfa İl Örgütü'nün düzenlediği toplantıda konuşan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, İmralı Adası'nda yaşanan yangından sonra aile ve avukatların Öcalan ile bir an önce görüştürülmesi gerektiğini ifade etti.
Suriye'de yaşanan savaşa değinen Öcalan, "Ortadoğu'da barıştan bahsedilecekse bu barışın yolu İmralı Adası'ndan geçiyor. Sayın Öcalan ve aynı cezaevinde kalan diğer tutukluları avukatları ve aileleri ile görüştürülmelidir" dedi.

VAN
Van Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) basın açıklaması yaptı. Derneğin binasında yapılan açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Muazzez Orhan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Murat Melet, Med Tutuklu Ve Hükümlü Aileleri Hukuki Ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (Med-Tuhay-Fed) eşbaşkanları ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri katıldı. Basın açıklamasını okuyan TUHAY-DER yöneticisi Suat Meşe, Türkiye'de binlerce tutukluya uygulanan tecrit yöntemi ile Sayın Öcalan'a uygulanan yöntem aynı olmadığını söyledi.
Yangına ilişkin kamuoyunun zihninde soru işaretleri olduğunu aktaran Meşe, “Mevcut soru işaretlerinin giderilmesinin tek yöntemi vardır. Türkiye'deki tutuklulara verilen hakların Sayın Öcalan'a da tanınmasıdır" dedi.

MARDİN
HDP Mardin İl Örgütü de parti binasında basın açıklaması düzenledi. Çok sayıda partilinin katıldığı toplantıda açıklamayı HDP İl Eşbaşkanı Salih Kuday yaptı.
Yangının nasıl çıktığı yönünde dahi bir açıklama yapılmadığını belirten Kuday, acilen açıklama yapılması gerektiğini söyledi. Kuday, “Şu saat itibari ile ailesine ve avukatlarına izin verilmelidir. Hem Sayın Öcalan’ın hem de diğer tutukluların sağlık durumuna dair açıklama bir an önce yapılmalı" diye belirtti.