45 yıldır şikayetlerine çözüm yok

Çaldıran depremin ardından yer altında oluşan karbondioksit gazı, Beyazıt Mahallesi halkının sağlığını tehdit eder boyutlara ulaştı.

Van’ın Çaldıran İlçesinde 1976’da meydana gelen depremin ardından başlayan ve son dört yıldır artan kokudan rahatsız olan mahalle halkı, çözüm bekliyor.

Van’ın Muradiye ve Çaldıran İlçelerinde 24 Kasım 1976’da meydana gelen 7,5 şiddetindeki depremde 3 bin 840 kişi hayatını kaybetti. Evlerin yüzde 80’i yıkılarak kullanılamaz hale geldi. Depremin ardından yardım çalışmalarının gecikmesi nedeniyle birçok kişi de donarak yaşamını yitirdi.

SON DÖRT YILDIR ARTTI

Çaldıran depreminin üzerinden 45 yıl geçti ama etkileri henüz sürüyor. Çaldıran’da Beyazıt Mahallesinde yer altında bulunan karbondioksit gazı, mahalle halkının sağlığını tehdit ediyor. Son 4 yıldır artış gösteren metan gazı nedeniyle rahatsız olan mahalle halkı, yetkililerden çözüm bekliyor. 2019’da yapılan şikayetler üzerine Maden Teknik ve Arama Müdürlüğü’nden gelen yetkililer, hazırladıkları raporda söz konusu gazın tehlikeli olduğunu belirtmesine rağmen şu ana kadar bir önlem alınmış değil.

YOĞUN KOKUDAN OTURAMIYORUZ

Mahalle sakinlerinden Zübeyde Trak, “Depremin ardından oluşan kükürt kokusu, 1976’dan beri bizi rahatsız ediyor. Üstüne yapı falan yaptılar, yapılmasın diye çok uğraştık ama yetkililer bizi dinlemedi. Kış aylarında hava soğukluğunun eksi 40 dereceye kadar düştüğü Çaldıran’da yoğun kokudan dolayı evde oturamıyoruz” dedi.

RAPOR VAR, ÖNLEM YOK

Bir başka mahalle sakini Hakan Yıldız da kükürt kokusundan şikayetçi. Çaldıran depreminden sonra evlerin herhangi bir araştırma yapılmadan gelişi-güzel yapıldığını kaydeden Yıldız, bu yüzden yer altında bulunan gazın rahatsız edici bir biçimde tüm çevreye yayıldığını söyledi. Daha önce defalarca şikayetlerde bulunduklarını kaydeden Yıldız, “Yetkililer gelip bu alanın tehlike oluşturduğuna dair rapor tuttu ama yine de hiçbir önlem alınmadı. Bu gazlardan dolayı hayvan besleyemiyoruz, toprağa bir şey ekemiyoruz ve sağlığımız günden güne daha da bozuluyor” şeklinde konuştu.

PATLAYICIYA DÖNÜŞEBİLİYOR

Konuya ilişkin bilgi veren Van Kimya Mühendisleri Odası Üyesi Ümit Can ise depremde oluşan fay kırıklıklarında zamanla oluşan metan gazının patlayıcıya dönüşebildiğini söyledi. Hafta içinde Beyazıt Mahallesi’nde yapacakları çalışmalardan sonra metan gazının hangi oranda olduğunu öğrenebileceklerini dile getiren Can, şunları söyledi: “Depremde meydana gelen fay kırıkları ve çevredeki foseptik çukurları metan gazına neden oluyor ve kükürt kokusu yayıyor. Bu durum çocuklarda kronik hastalıklara neden olurken, yetişkinlerde KOAH gibi sağlık problemlerine yol açıyor. Mutlaka önlem alınması gereken bir durum. Orada yaşayan yurttaşlarımız bize başvurdu. Biz de bu konuda gereken çalışmaları başlatacağız.”