Êrsi: 2021 hedefimiz Önder Apo'nun özgürlüğüdür

HPG komutanlarından Rızgar Êrsi, 2021 yılındaki başat hedeflerinin Kürt Halk Önderi'nin özgürlüğü olduğunu belirtti. Êrsi, Kürt halkını değerlerine sahip çıkmaya çağırırken, "2021’de düşmanı Kürdistan’dan söküp atacağız" dedi.

HPG komutanlarından Rızgar Êrsi, geçtiğimiz günlerde düzenlenen HPG Komuta Konseyi toplantısına ilişkin ANF'nin sorularını yanıtladı.

Êrsi, "Toplantıda 2020 yılının öz eleştirisi verildi, ki 2021 yılında yeni dönemin gerilla tarzı ve eylemleriyle sonuç alalım. 2021’de bu düşmanı Kürdistan’dan söküp atacağız" dedi.

'TASFİYE PLANI BOŞA ÇIKARILDI'

Böylesi yoğun bir süreçte gerçekleştirdiğiniz bu toplantının anlamı nedir?

Bu önemli ve tarihi süreçte HPG Komuta Konseyi toplantımızı gerçekleştirdik. Bu toplantıda birçok konu genişçe ele alındı ve zengin tartışmalar yürütüldü.
Bilindiği üzere 2020 yılında faşist sömürgeci soykırımcı TC devleti özgürlük hareketimizi tasfiye etmek için Kürt halkının tüm değerleri üzerinde topyekûn bir saldırı gerçekleştirdi. Bu tasfiye süreci Önderliğimiz üzerinde var olan tecridin daha da ağırlaştırılmasıyla başladı. Sonrasında da siyasal, toplumsal alandaki faaliyetlere dönük saldılar gerçekleşti. Bunun yanında Kürt gençleri ve kadınları üzerinde de çok kapsamlı saldırılar gerçekleştirildi. Diktatör Erdoğan ve onun faşist ortağı Bahçeli, Kürdistan’ı üstü açık bir cezaevine dönüştürdü. Ben inanmıyorum ki hiçbir yurtsever bu saldırılardan payını almamış olsun, yani herkes bu saldırı dalgasının içine alınmış durumda. Kürtlük duygu ve bilinciyle yaşayan kendi halinde olan bir insan dahi ikinci gün kendi evinde bu işgalci zihniyetin hedefi haline geliyor. Elbette bunlar özel savaş eksenli yapılmaktadır.  
Bunun yanında gerilla Dersim’den Xinere, Xakurkê’ye, oradan Serhat ve Amanos’lara kadar fedakarlık ve direniş sergiledi. Yine bu tasfiye planını boşa çıkarmak için kahramanca savaşarak kanını döken onlarca şehidimiz oldu. Kuşkusuz gerillanın bu kahramanca duruşu, düşmanın tasfiye planını boşa çıkardı.

Düşman, yeni konseptler geliştirdiği bu yeni dönemde ve bu tasfiyeci soykırımcı siyasetini yeniden canlandırmak ve pratikleştirmek için çok büyük çaba sarf etmektedir. Toplantımız şunu değerlendirdi; özgürlük hareketi olarak 40 yılı aşkındır bu işgalci devlete karşı bir savaş yürütüyoruz ve çok büyük bir tecrübe oluşmuş durumda. Birçok genç gerilla hareketimizin 40 yıllık savaş pratiğiyle kendisini eğitti, hazırladı. Bunun pratikte de sonuç alıcı olabilmesi için bu işgalci devlete karşı tereddüt yaşamadan zaferi elde etmek gerekiyor. Önümüze koyduğumuz hedef; mücadeleyi zafere ulaştırmaktır. Bu hususta Heftanîn örneği göz önündedir.

Düşman özel savaş ekseninde yılın başında Yıldırım, Pençe ve şimdi de Eren adını verdiği operasyonlarla halkımız üzerinde baskı oluşturup etki yaratmak istiyordu. Fakat bu hususta da sonuç alamadı. Hani hep diyoruz ya "düşman bizimle teknik ile savaşıyor, karadan bizimle savaşma iradesi, cesareti yok” diye. Aslına bakarsan düşmanın tekniği de artık sonuç almıyor. Neden sonuç almıyor? Çünkü bakın bu faşist TC neye baş vuruyor. TC kendisiyle iş birliği yapan Kürt ihanetçilerine ve DAİŞ, El Nusra vb. örgütlerinin artıklarını bir araya getirmiş ve Kuzey Kürdistan dışındaki diğer tüm yerlerde bu çeteleri bize karşı savaştırıyor. Yoksa TC’nin resmi askeri ordusu bizimle savaşmıyor. Bunun için artık tekniği de sonuç alamayınca bu çete artıkları ve işbirlikçi hain Kürtlere baş vuruyor. Belini onlara bağlamış durumdadır. Kürt Özgürlük hareketini tasfiye etmek için devletlere Türkiye’nin her şeyini peşkeş çekiyor. Elbette bir mücadele yürütülüyor ve bedel veriyoruz ama biz biliyoruz, ki Apocu hareket bundan çok daha ağır birçok önemli kritik ve süreçler de yaşamıştır. Hepsinden başarılı bir şekilde geçtiği gibi bunu da aşacak ve mutlaka zafere ulaşacağız.  
Bu açıdan toplantımız, özellikle 2020 yılını gerillanın büyük bir direniş ve fedakarlık sergileyerek düşmanın önüne koyduğu hedefi gerçekleştirmesine engel olduğu, yani düşmanın amacına ulaşamadığı bir yıl olarak tanımladı. Tüm Kürdistan özgürlük gerillası bugün Kürdistan dağlarında büyük bir inanç ve kararlılık sahibidir. Düşman ne yaparsa yapsın bu faşist saldırılarıyla sonuç alamaz. Bu kesindir. Gerilla savaş içinde olgunlaşıyor, tecrübe ediniyor. Yeni dönemin eğitimini alıyor profesyonelleşiyor, ideolojik ve askeri tecrübesi artıyor. Sayı olarak az ama nitelikli bir güç büyük bir gücü yenebilir. Yeni dönemin koşullarına uyarlanarak kamuflaj olsun gizlilik olsun hareket tarzı açısından olsun araziyi de iyi kullanarak düşmanı yok edecektir. Bu hususta biz netiz.”

2021'DE DÜŞMANI KÜRDİSTAN'DAN SÖKÜP ATACAĞIZ

2021 yıl için önünüze hangi hedefleri koydunuz?

Öncelikle TC devleti bir özel savaş devletidir. Kürdistan özgürlük gerillası 15 Ağustos atılımını gerçekleştirdiğinde bunlar birkaç kişidir tasfiye edeceğiz demişti. Ama bugün 37 yıldır gerilla mücadele yürütüyor ve o hala aynı lafları söyleyerek kendisini ve milliyetçi güruhu motive etmeye çalışmaktadır. Evet, NATO’nun desteğiyle yıllarca savaşı yürüttü ama kazanamadı. TC devleti rakamlarla savaşıyor. Gerilla için şu alanda şu kadar kişi kaldı diyen şahıs 3-4 yıldır aynı şeyleri tekrarlıyor. Esas olarak herkes şunu görmeli gerillanın yaşamına ömür biçen bu zihniyete karşı gerilla her yıl daha da güçlenip eylem çıkarıp daha büyük savaşlar veriyor.

Kuşkusuz bizim de yetersizliklerimiz vardır. Eğer Önder Apo’nun yeni dönem gerilla perspektiflerine göre kendimizi ele alsaydık bu savaşta çoktan büyük sonuçlar almış olurduk. Biz bu eksikliğimizi görüyor ve bunun farkındayız. Zaten bu toplantıda da güçlü bir şekilde bunun özeleştirisi verildi. Ben inanıyorum ki gerilla gücü olarak kendimizi Önderlik perspektiflerine göre ele alırsak çok büyük hamleler yapabiliriz. Bu açıdan 2021 yılı kuşkusuz bizim için çok önemli bir yıl olacaktır. İlkesel hedef ve yaklaşım açısından da halkın da gerillayı desteklemesi ve devrimci halk savaşı stratejisi ile zafere inancımız tamdır.  En başta hedefimiz tecridi kırıp Önderliğimizi özgürleştirmektir. Biz her şeyimizle bu hedefi gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Bunu yapabiliriz. Halkımız da bunun farkındadır. Çünkü Önder Aposuz Kürt halkının sorununun çözümü mümkün değildir. Ama şu anda Önderliğimiz bir tecrit altındadır ve herhangi bir görüşme olmuyor. Düşman bununla halkımızın ve gerillanın moralini düşürmek ve onları birbirinden ayırmak istemektedir. Düşmanın Önderliğe yaklaşımı neyse gerilla ve Kürt halkına da yaklaşımı odur. Şimdi Önderlik tecrit altındadır, dolayısıyla halkımız “biz de tecrit altındayız” diyor. Yine zindanda direniş sürüyor. Şu anda açlık grevi var. Bu vesileyle zindandaki tüm yoldaşların direnişini selamlıyorum. Onlar da biliyor eğer Önder Apo tecrit altında ise onlar da tecrit altındalar çünkü Kürt halkının onurunu Önder Apo temsil etmektedir.

Onun için de 2021 yılında temel hedefimiz; Önder Apo’nun özgürlüğüdür. Biz Önder Apo’nun özgürlüğünü mücadelemizin temeli olarak görüyoruz. Önderliğimizi fiziki olarak özgürleştirene kadar durmayacağız. Bundan dolayı da toplantıda 2020 yılının öz eleştirisi verildi, ki 2021 yılında yeni dönemin gerilla tarzı ve eylemleriyle sonuç alalım. 2021’de bu düşmanı Kürdistan’dan söküp atacağız. Biliyoruz düşman tasfiye planını uygulamaya çalışıyor halkımız üzerinde yoğun baskı kurarak gerillaya dönük yeni saldırılar geliştirecek ama düşman tüm bunlara rağmen sonuç alamayacak. Daha önceden de belirtmiştik gerillanın gölgesi dahi kalmış olsa TC devleti Kürdistan’da barınamayacaktır. Bu, ülkemizin objektif bir gerçeğidir.

2020 yılında birçok değerli komutanımız, Egit Civyan, Zin Cizre, Yılmaz Dersim, Agit Garzan, Amara Batman, Bargıran Erkendi, Kasım Engin ve Leyla Van yoldaşlar öncülüğünde büyük bir direniş gerçekleşti. İşte bu kahraman şehitlerimizin anısı gereği 2021 yılında yeni bir hamleyle yeniden devrime katılacağız. Yeni dönemin gerilla tarzı ve eylem biçimiyle zaferi biz kazanacağız. Önümüzde zaferden başka bir yol yoktur. Çünkü işgalci olan TC ordusudur, ülkemizi işgal eden odur ve söküp atılması gereken de odur.

'HALKIMIZ DEĞERLERİNİ KORUMALIDIR'

Düşman halkımız üzerinde yoğun bir özel savaş politikası uyguluyor, bunun geldiği son aşama da tecavüz olaylarıdır. Bunun yanında insanlarımızı düşürerek ajanlaştırıyor. İşte düşman bunlarla Kürt halkının onurunu ayaklar altına almak, devrimden yurtseverlik duygusundan uzaklaştırmak istiyor. Yine şehit arkadaşların cenazelerini kaçırıp İstanbul’da bir betonun altına gömdü, annesine oğlunun cenazesini posta yoluyla gönderdi. Bunlar Kürt’ü var eden tüm değerleri ortadan kaldırma amaçlı yapılmaktadır.

Biz özgürlük gerillası olarak şunu söylemek istiyoruz; halkımız öz değerlerini koruması için ne gerekiyorsa yapmalıdır. Düşman zaten her gün Kürd’ü katlediyor, her açıdan tüm değerlerine saldırıyor o halde buna karşı halkımız ayağa kalkmalıdır. Bu yapılanları halkımız kabul etmemelidir. Bunlara karşı gelişen gerilla direnişinin yanında halkımızın da yoğun destek vermesiyle düşmanı Kürdistan’dan söküp atacağımız kesindir.