İran bir Kürt genci idam etti

İran devleti, Doğu Kürdistan’ın İlam kentinde bir genci idam etti.

Kürdistan İnsan Hakları Derneği’ne göre İlam nüfusuna kayıtlı Cemal Mihemedi isimli bir genç, 16 Mayıs günü İlam merkezi cezaevinde asılarak idam edildi.

Mihemedi’nin iki yıl önce İlam Devrim Mahkemesi tarafından, Devrim Muhafızları’nın bir komutanını öldürmekten mahkum edildiği ve idam cezasına çarptırıldığı belirtildi

İran dünyada Çin’den sonra idamların en fazla gerçekleştiği ülke olarak biliniyor. Çin, idamları devlet sırrı olduğu gerekçesiyle açıklamazken, Af Örgütü’ne göre İran’da 2020 yılında 251 kişi idam edildi. Geçen yıl dünyadaki idamların yüzde 88’i İran, Mısır, Irak ve Suudi Arabistan’da gerçekleşti.

İran’da gerçek bilançonun çok daha ağır olduğu tahmin ediliyor. Muhalif kaynaklara göre idamların yüzde 70’inden fazlası gizli olarak hayata geçiriliyor. Muhalif kaynaklar 2020’de en az 270 kişinin idam edildiğini belirtirken, 2021 yılının başından beri 100 dolayında idamın olduğunu kaydediyor.

Neredeyse her gün idamları yaşandığı ülkede adil yargılanma koşulları da yok. Siyasi tutsaklar birkaç dakikalık duruşmalarla idam cezasına çarptırılabiliyor.