'İşgale karşı birlik olmalıyız'

1990'lı yıllarda KDP bünyesinde peşmergelik yapan Dêrîkli Hesen Yusif Mele Hüseyin, Türk işgaline karşı birlik çağrısı yaprak, "Birlik olursak Türk devleti karşımızda duramaz" diyor.

Türk devletinin 23 Nisan 2021’de Başûrê Kürdistan topraklarına başlattığı işgal saldırılarına karşı tepkiler büyüyor. KDP'ye bağlı güçler de Türk devletinin saldırılarının hedefindeki gerilla alanlarına yoğun sevkiyatlar yapmaya başladı.

KDP eski peşmergeleri, Türk devletinin işgal saldırılarıyla birlikte KDP’nin de gerilla alanlarına dönük sevkiyatını eleştirerek sürekli olarak “PKK’yle kardeş savaşından uzak durun” çağrısı yapıyor. Hatta bazı peşmergeler “PKK’ye kurşun sıkacağıma kendime sıkarım” diyerek silah bıraktı. Rojava Kürdistan’da da geçmişte KDP peşmergeliği yapanlar bulunuyor. Bunlardan biri de Rojava-Başûrê Kürdistan sınırındaki Dêrîk kentine bağlı Girasor köyünde yaşayan Hesen Yusif Mele Hüseyin.

1990’lı yıllarda 5 yıl boyunca Başûrê Kürdistan’ın Zaxo bölgesinde peşmergelik yaptığını söyleyen Hesen Yusif Mele Hüseyin, "Türk devleti Suriye olsun, Irak olsun Bakûrê Kürdistan olsun Başûrê Kürdistan olsun her yerde topraklarımızı işgal etmek istiyor. Türk devletinin bu topraklara girip kardeşlerimizi öldürmelerine izin vermemeliyiz” ifadelerini kullanıyor.

“Türk devleti uçaklarla peşmergeyi bombalayıp peşmergeyi şehit ederse peşmerge de Türk devletine karşı durmalıdır” diyen Hesen Yusif, şunları belirtiyor: “Türk devletinin saldırılarının olduğu bölgede halkın ev ve bahçeleri de bombalanıyor. Sınır hattındaki tüm köyler saldırılar yüzünden zarar gördü. Benim evimde o bölgede olursa Türk savaş uçakları beni bombalar ve ben de ölürüm. Türk devleti PKK bahanesiyle halkı da bombalıyor”

BİRLİK OLURSA TÜRK DEVLETİ KARŞIMIZDA DURAMAZ

Türk işgalciliğine karşı herkesin birlik olması gerektiğine vurgu yapan Hesen Yusif Mele Hüseyin, “Türk işgalinin olmaması için tüm Kürtlerin birlik olması lazım. Birliğimizi oluşturup kardeşlik görevlerimizi yerine getirirsek kimse karşımızda duramaz. Birlik olmazsak onlar her şeyi yapar. Bizim ve PKK arasında birakujî savaşı olmamalıdır. PKK de, peşmerge de Kürt değil mi? İkisi de Kürttür ve kardeştir. Türk devleti topraklarımızı işgal etmemelidir. Birlik olursak Türk devleti karşımızda duramaz” diye kaydediyor.