Önce orman yangını, sonra askeri operasyon

Bitlis’te 24 köy ve bağlı mezrada operasyon başlatan Türk ordusu, operasyondan önce Bitlis ve ilçelerinde binlerce dönüm ormanı yaktı.

Türk askerlerin bilinçli şekilde orman yaktığı bölgelerden biri de Bitlis. Ormanların yüzde 90’ına yakını yakıldı veya kesilerek tarumar edildi. Son olarak 6 Eylül’de askeri operasyon yapan Türk ordusu, operasyondan önce binlerce dönüm ormanı yaktı.

Bitlis’in Sehi bölgesi ormanları, özellikle devletin hedefinde. Sehi bölgesi, pirinç tarlalarıyla ünlüydü. Askerlerin çıkardığı orman yangınları, yasaklar ve operasyonlar nedeniyle pirinç ekimi de artık yapılamıyor. Sehi ormanlarının yanı sıra Hizan, Mutki, Tatvan bölgelerinde de her yıl orman yangınları çıkarılıyor. Karakol ve kelekol çevresinde bulunan tüm ormanlık araziler askerlerin hedefinde. Ayrıca Türk askerleri, yasak bölge ilanları ve operasyonlardan önce de ormanları yakıyor.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre; 6 Eylül’de 24 köy ve bağlı mezralarda sokağa çıkma yasağı ilan eden ve daha sonra operasyon başlatan Türk ordusu, operasyondan önce binlerce dönüm orman yaktı. 31 Ağustos’ta Bitlis’e bağlı Döşkaya ve Ortakapı köyleri arasındaki ormanlık alanın yakılması da bu kampsamdaydı.