Öztürk: Muhatap Abdullah Öcalan'dır

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, çözümün ancak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'la mümkün olduğunu belirtti.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) düzenlediği Demokratik Mücadele Programı kapsamında, aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ile Milletvekili Muazzez Orhan'ın olduğu heyet, Van’da faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi. Daha sonra Sanat Sokağı’nda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecride ilişkin basın açıklaması yaptı.  

YÜRÜYÜŞE ENGELLEME

Urartu Otel’inden Sanat Sokağı'na kadar yürümek isteyen yürüyüş engellenmek istendi ancak ısrar sonucu grup Sanat Sokağı'na geçti. Tutuklu Ailelerle Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'ni (TUYA-DER) ziyaret eden heyet, ardından basın açıklaması yapmak istedi. Açıklamaya polisler yeniden valilik yasağını gerekçe göstererek engel oldu. Grup bu kez de Halkların Demokratik Partisi (HDP) il binası önüne doğru yürüdü. Bina önünde toplanan gruba polisler yine engel oldu. Kısa süreli gerginliklerin yaşandığı eylemde, HDP İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava'nın “Hukukun bize tanıdığı hakkı bizden alamazsınız” sözleri üzerine bir polisin “Ben alayım da gör” demesi dikkat çekti. Bu söz üzerine DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz araya girerek, “Tehdit mi ediyorsunuz" diye tepki gösterdi.

'ÇÖZÜMÜN ADRESİ ÖCALAN'DIR'

“Hep birlikte tecride karşı özgürlük savaşa karşı barış” pankartının açıldığı açıklamada konuşan Öztürk, Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti. Öztürk, “1999 yılından beridir Sayın Öcalan üzerinde bir tecrit var. Tecrit siyasi sürece göre bazen ağırlaştırılıyor bazen de hafifletiliyor. 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana bu tecrit ağırlaştırılmış bir şekilde devam ediyor. Tecridin bu kadar ağırlaştırılmasının sebebi de Sayın Öcalan’ın sesini Türkiye halklarının duyması ve umutlarını büyütmesidir. O ses barışın, özgürlüğün ve birlikte yaşamın sesidir. Tecrit tam da bu noktada eşit, onurlu bir barış ve özgürlük üzerinden sürdürülüyor" dedi.
Türkiye’deki en büyük sorunun Kürt sorunu olduğunu ve bu sorunun çözüm adresinin de belli olduğunu belirten Öztürk, "Muhatap Sayın Öcalan’dır. Sayın Öcalan’ı halklara önerdiği paradigmayı yaşamsallaştırabilirsek tecridi kaldırabiliriz. Önce biz özgür oluruz sonra Sayın Öcalan’ı özgürleştiririz. Buradan CPT'ye sesleniyoruz; ikiyüzlülük yapmayın, savunduğunuz değerlere sahip çıkın. Sayın Öcalan söz konusu olduğunda siz o değerleri unutuyorsunuz" diye konuştu.  

Heyet, HDP il binası bahçesinde yapılması planlanan 'Halk kürsüsü'ne de katıldı.