Şehit Delal Dilxweş: Tüm dünya kadınları için ilham kaynağıyız

İşgalci Türk devletinin işgal saldırılarına karşı yürütülen direnişte şehit düşen Delal Dilxweş, şehadeti öncesi yaptığı değerlendirmede, “Vuruş tarzında şahinleşmek temel hedefimizdir. Bu tarzla vurduğumuzda düşman ilerleyemeyecektir” tespitini yapmıştı.

İşgalci Türk ordusunun 23 Nisan gecesi Avaşin, Zap ve Metina’yı hedefleyen kapsamlı bir işgal saldırısına karşı Cenga Xabur ve Bazên Zagrosê Devrimci Hamlelerini sürüyor.

HPG ve YJA Star gerillalarının sergilediği etkili direniş Türk ordusuna ağır darbeler vururken, 20 gününü dolduran bu işgal saldırıları süresince onlarca işgalci de cezalandırıldı.

Gerillanın her gün yeni eylemlerle farklı bir boyuta taşıdığı devrimci hamlenin geliştirildiği alanlardan biri de Zap. Destanlara, türkülere konu olan, kimisine bir sevda, kimisine kabus olan Zap dağları Kürtlerin kadim yurdu ve dostu olarak bugün de yine Kürt kızlarının ve oğullarının yiğitliklerine şahitlik ediyor.

‘ŞAHİN GİBİ VURARAK DÜŞMANI FELÇ EDECEĞİZ’

Bu direnişçilerden biri de işgalcilerin hedefinde olan Zap’ta ilk günden itibaren büyük bir direniş sergileyen, günlerce işgalci Türk ordusunun işgal saldırılarına karşı savaşan ve kahramanlık destanı yazarak yoldaşı Viyan Botan ile birlikte 29 Nisan günü şehit düşen Delal Dilxweş oldu.

İşgal saldırıları başladığında “Genel olarak tüm yoldaşlarda bir heyecan var. Büyük bir katılım istemi, heyecan ve coşku var. Bu da insana güç ve moral veriyor. Benim için de öyledir. Bu yüzden de amaç ve hedef olarak kendimize belirlediklerimiz var, örgütümüzün bizden beklentileri var. Bunları bir araya getirerek gerçekleştirmek istiyoruz” diyen Dilxweş şöyle devam etmişti: “Şahin benzetmesi hedefini keşfeden, belirleyen, vurup imha eden örnekten gelmektedir. Bazên Zagrosê hamlesini bu vuruş tarzına benzeterek geliştirdik. Tüm yoldaşlarımız adına hamleye böylesi bir ismin verilmesi çok anlamlıdır. Bir şahinin vuruş tarzının, avlanma tarzının nasıl olduğu bilinir. Bir kerede vurur ve sonuç alır. Örgütümüzün bizden beklentisi şahin tarzıyla düşmana vurup sonuç almamızdır.

Etkili bir şekilde vurup düşmanı şok ederek felç etmeyi amaçlıyoruz. Vuruş tarzında şahinleşmek temel hedefimizdir. Bu tarzla vurduğumuzda düşman ilerleyemeyecektir. Fazla büyük konuşmak istemiyoruz ama eğer bu tarzı yetkince uygularsak düşmanın geri kaçmasını bile engelleyerek tümden imha ederiz. Amaç ve hedefimiz bu temelde kendini şahinleştirme üzerinedir.

YJA STAR GERİLLASI OLARAK HAMLEDE YER ALMAK ÇOK ANLAMLI

Zagros dağlarında yer alan gerilla güçleri olarak bu dağlarda binlerce yoldaşımızın emeğiyle yarattığı, şehadetleri ile iz bıraktığı ve kanlarını döktüğü her karış toprağa doğru temelde sahip çıkmak istiyoruz. Bunun bizde yarattığı çok büyük bir maneviyat var. Özellikle bir YJA Star gerillası olarak Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nde aktif yer almak, eylemlerde önde olmak benim için çok büyük bir anlama sahiptir.

Bir kadın olarak yer almak, öncülük yapmak ve rolünü oynamak önemlidir. Bilindiği üzere tüm dünya kadınları için ilham kaynağıyız. Askeri olarak bizi ön plana çıkaran da böylesi süreçlerdir. Bu nedenle rolümüzü gerçekten oynamak istiyoruz. Amaç ve iddiamız bu temeldedir.”