Şehit Naze kampına saldırı Serdeşt’te protesto edildi

Türk devletinin Şehit Naze kampına yönelik SİHA’larla düzenlediği saldırıya karşı Irak hükümetinin sessizliği MXDŞ ve tüm bileşenleri ile TAJÊ tarafından bir yürüyüş ile protesto edildi.

Türk devletine ait Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile dün Serdeşt’in Şehit Naze kampına yönelik düzenlediği saldırıya karşı Irak hükümetinin sessizliği ve KDP’nin AKP-MHP ile olan işbirliği, Demokratik Özerk Şengal Meclisi (MXDŞ), tüm bileşenleri ve Êzidî Kadınları Özgürlük Hareketi (TAJE), gençlik örgütleri tarafından bir yürüyüş ile protesto edildi.

9 Ekim 2020’de Kazimi hükümeti ve KDP arasında Şengal’in iradesini tanımayan anlaşmanın imzalanmasından bu yana Şengal’e yönelik baskılar arttı.

Şengal’de KDP’nin Êzidîlerin onurunu zedeleyen siyaseti, AKP-MHP ile olan işbirliği sonucunda bölgede işgalci Türk devletine ait keşif ve savaş uçaklarının yoğunluğu da anlaşmanın bir parçası olarak sürüyor.

Türk devletinin 24 Nisan’da Güney Kürdistan’a yönelik başlattığı işgal saldırılarına paralel olarak Şengal’de de keşif uçaklarının yoğunluğu arttı.

10 gündür Şengal’de keşif uçaklarının hareketliliği aralıksız bir şekilde devam ediyor.

Saldırılar MXDŞ ile tüm bileşenleri, TAJE, gençlik örgütleri başta olmak üzere halkın katılımı ile Serdeşt’te bir yürüyüş ile protesto edildi.

Serdeşt’teki Darê Qewala’dan kent merkezine kadar süren yürüyüşte MXDŞ Eşbaşkan Yardımcısı Hiso İbrahim bir konuşma yaptı.

“Faşist Türk devletinin SİHA’larının özellikle Şengal’i, Serdeşt’i seçmesinin bir anlamı var” diyen Hiso İbrahim Êzidîlerin bu saldırıların anlamını bildiğini sözlerine ekledi.

Êzidîlerin tarihten günümüze düşmanı olan faşist Türk devletinin Şengal’e yeniden saldırdığını söyleyen Hiso İbrahim, “Biliyorlar Şengal Êzidîliğin köküdür. Serdeşt’te bulunan kamplar fermandan sonra kuruldu ve buradaki halkımız DAİŞ’e karşı direndi. Biz, düşmanın tankından, topundan korkmuyoruz.

Fermanın yıl dönümüne az kaldı ve onlar bu saldırılarla bize DAİŞ’in bitmediğinin mesajını veriyorlar” diye konuştu.

DAİŞ’in bitmediğini bildiklerini de sözlerine ekleyen Hiso İbrahim şöyle konuştu: “Ama biz DAİŞ’i eğiten güçleri de biliyoruz. Soruyoruz Şengal’e saldırıların sorumlusu kim? Irak devleti Şengal’e yapılan her saldırının sorumlusudur. Halkımızın hala kamplarda yaşamak zorunda kalması da Irak’ın sorumluluğundadır. Biz kendimizi Irak’ın bir parçası olarak görüyoruz. Irak’ın şerefini ve namusunu koruyan Êzidîlerdi, Êzidxan’dı. Fermanda Irak güçleri kaçarak kadınlarımızı, çocuklarımızı DAİŞ’in eline bıraktı ama biz Êzidîler direndik ve onlar direnen bir halkın korkmayacağını da bilmeli. Onların tankından, topundan korkmuyoruz. Irak da sorumluluğunu bilsin. Ezilerin üzerine tekrar DAİŞ salınmamalı ve Erdoğan’ın tankından, topundan da korkmuyoruz.

Anlaşmadan önce günde 150-200 aile dönüyordu Şengal’e. Her gün saldırarak halkı korkutmak ve geriş dönüşlerin önünü almak istiyorlar. 9 Ekim ittifakında halkın topraklarına dönüşlerinin engellenmesi de vardı, şimdi bunu uyguluyorlar. Saldırılar sadece Şengal’e değil Başur Kurdistan’a da yapılıyor.

Irak’ın toprağını koruma ve toprağının neresine bir saldırı varsa önünde durmasını istiyoruz.

Bundan birkaç gün önce Laleşi’mizin yakınına bir saldırı oldu. Düşmanımız bütün kirli yollara başvuruyor. Irak’a, Başur Kurdistan’a çağrımız bu saldırıların önünde durmasıdır. Êzidî halkımıza çağrımız da Şengal’e geri dönmeleri çağrısı yapıyoruz. Eğer Şengal olmazsa Êzidîlik de olmaz ve eğer Êzidîlik olmazsa Kürdistan da olmaz.”