Şengal'i "korumayan" Irak ordusu protesto edildi: 2 yaralı-YENİLENDİ

İşgalci Türk devletinin saldırıları ve Irak hükümetinin sessizliğini protesto eden Şengallilere, Irak askerleri tarafından ateş açıldı, en az iki kişi yaralandı.

Şengal’in Sinune nahiyesinde gençler Türk ordusunun saldırıları ve Irak merkezi hükümetinin sessizliğini protesto eylemi gerçekleştirdi.

Iraklı askerler protestoculara ateş açtı. İlk bilgilere göre biri gazeteci olmak üzere en az iki kişi yaralandı. 

Yaralanan gazetecinin Cira TV ve Jinha muhabiri Nesrin Hesen olduğu öğrenildi. Gazetecinin ayağından yara aldığı ve hastanede tedavi gördüğü bildirildi.  

Alınan bilgilere göre diğer yaralı  Ednan Hemed isimli bir genç. Durumu hakkında bilgi alınamadı. 

İşgalci devlet 7 Aralık’ta insansız hava aracıyla düzenlediği saldırıda Şengal Özerk Yönetim Konseyi Eşbaşkanı Merwan Bedel’i katletmişti. 11 Aralık’ta ise Xanesor Halk Meclisi bombalanmıştı.

Alandaki kaynaklar, Irak ordusunun önemli bir askeri güçle Sinunê’ye girmeye çalıştığı sırada gerilimin tırmandığını bildirdi.

Gençler tepki göstererek, Irak ordusuna ait Hammer tibi askeri aracı ilçeden çıkardı. Gençler, Irak ordusu Şengal hava sahasını güvenceye almadığı sürece, bölgede kalmasının bir anlamı olmadığını belirtiyor.

Gün içinde Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırılarını tam bir cezasızlık içerisinde arttırmasına Şengal Özerk Yönetimi’ni sert bir tutum sergilemeye itmişti. 

Özerk Yönetim, Irak hükümetinin “hiçbir şekilde Şengal’i korumadığını ve bir egemenliğinin kalmadığını” belirterek, bu nedenle merkezi hükümete bağlı tüm kurumların kapılarını açmamasını istedi.

Bu açıklama ile birlikte Şengal’deki hastane ve okullar dışında hükümete bağlı hiçbir kurumun işlemeyeceği kaydedildi.