Şengal ve Maxmur’dan saldırılara tepki: Hedefine ulaşamadı

İşgalci Türk devletinin saldırılarına karşı Şengal ve Maxmur’da bir araya gelen halk saldırıların başarıya ulaşamayacağı mesajı verirken, Irak hükümetine de tavrını netleştirmesi çağrısı yapıldı.

Şengal’de saldırılara karşı sokağa çıkan halk, Irak hükümetine saldırılara karşı ‘tavrını netleştirmesi’ çağrısı yaptı. Çeşitli kurum ve hareketlerin temsilcilerinin de yer aldığı eylemde çok sayıda Êzidî şahsiyet de yerini aldı.

Sinûnê nahiye belediyesi önünde toplanan kitle adına basın açıklaması yapılırken, yapılan konuşmalarda da işgale karşı direnileceği vurgulandı.

SALDIRILAR HEDEFİNE ULAŞAMADI

Eylemde Şengal Özerk Yönetimi adına konuşan Faris Herbo, Türk devleti ve yandaşı çetelerin amaçlarına ulaşamadığını vurguladı. “Her ne kadar dün vahşice Şengal’e ve Êzidî toplumunun değerlerine saldırdılarsa da tüm YBŞ’li yoldaşlar ve Ezidxan’ın evlatları zarar görmedi” diyen Herbo, üç YBŞ’linin hafif yaralar aldığını belirtti. 

Xwedêda Çûkê adlı kent yöneticisi ise, Türk devletinin yerleşim alanlarını ve mültecilerin kaldığı Şengal dağındaki bir kampı hedef aldığını söyledi. Xwedêda Çûkê, “Êzidî halkımız DAİŞ çetelerinin barbarlığından korunmak için Şengal dağına sığınmıştı. Ve ikinci kez Türk devletinin saldırılarına maruz kalıyorlar. Irak hükümetine çağrımız, kendi vatandaşlarını korumasıdır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kitle YBŞ ve YJŞ flamalarıyla Irak güvenlik birimlerinin bulunduğu binaya doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sık sık “Bimire xiyanet” ve “Bijî berxwedana Şengalê” sloganları atıldı.

Daha sonra kitle adına talepler Iraklı yetkililere iletildi. Iraklı yetkililer ise, taleplerin yetkili üst makamlara iletileceğini söylediler.

MAXMUR’DA KİTLESEL YÜRÜYÜŞ

Saldırılara karşı bir diğer kitlesel eylem ise, Maxmur’da düzenlendi. Şehid Rustem Cudi (Maxmur) Kampı’nda bir araya gelen halk, Maxmur, Şengal ve Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırıları lanetledi.

Dün gece düzenlenen saldırıları kınama eylemi belediye binası önünde başladı. Eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin yanı sıra PKK, PAJK ve KCK flamaları taşındı. Ayrıca “Bê Serok jiyan nabe” yazılı bir pankart ile “Bimire îxanet”, “Bijî berxwedana Mexmûrê”, “PKK gel e, gel li vire” ve “Tolhildan” yazılı dövizler taşındı.

Sık sık “Bê Serok jiyan nabe”, “PKK gele, gel li vire”, “Bijî berxwedana Mexmûrê” ve “Bimire îxanet” sloganlarının atıldığı yürüyüş sonunda Birleşmiş Milletler (BM) temsilciliği önüne gelindi. Burada saldırılara ilişkin hazırlanan basın açıklaması yapıldı.