Şengalliler Iraklı yetkililerle görüşüyor

Şengal’de binlerce kişinin düzenlediği yürüyüş ardından Şengal Demokratik Özerklik Meclisi ve ileri gelenlerden oluşan bir heyet, Iraklılarla bir araya geldi.

Sabah saatlerinden itibaren çevre köylerden binlerce kişi Şengal’a gelerek kent merkezinde yapılan yürüyüşe katıldı. Birçok noktada engellemeler çıkarıldı. Ancak yürüyüş engellenemedi.

Bölgenin ileri gelenleri, kanaat önderleri, siyasetçiler ve yöneticiler ön saflarda yer aldı.

Yürüyüşte Bağdat-Hewlêr-Ankara hattında Şengal’e karşı gerçekleşen anlaşma protesto edildi.  Irak hükümeti  Şengal Asayişi'nin kentten çıkması için 24 saatlik süre vermişti ancak Özerk Yönetim bu talebi reddederek yürüyüş kararı aldı.

Yerel saatle gün ortasında başlayan yürüyüşte sık sık “Yaşasın Şengal direnişi” , “Yaşasın annelerin direnişi” şeklinde sloganlar atıldı. Êzîdxan Asayişi’nin bayraklarını taşıyan eylemciler, Irak güçlerinin konumlandığı noktaya yaklaştığında burada bir açıklama yapıldı.

Şengal Demokratik Özerklik Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Heso Birahim, yaptığı açıklamada bir kez daha Şengal’in siyasi hesaplara kurban edilmeyeceğini kaydetti.

Birahim, “Artık biz güç sahibiyiz, kurumlarımız, meclisimiz ve savunmamız var.  Burada Şengal halklarının hepsinin temsilcileri ve kurumları var. Sadece bir partinin tarafları değiller. Biz şimdi Êzîdxan Asayişi için buradayız. Eğer 2014 yılında Êzîdxan Asayişi var olmuş olsaydı, o ferman gerçekleşmeyecek (DAİŞ çetelerinin soykırım saldırısı), annelerimiz ve kız kardeşlerimiz kurban edilmeyecekti” dedi.

Şengal halkının yerinden yönetim istediğini kaydeden Birahim, “Biz Irak kanunlarına karşı değiliz. Irak devletinin kanunları çerçevesinde biz de haklarımızı istiyoruz. Irak anayasasına göre yerinden yönetim hakkımız var. Ayrıca, halkımızın soykırıma maruz kalması da bize özerklik hakkını tanıyor” vurgusunda bulundu.  

Bu açıklamadan sonra Şengal Meclisi ile TAJÊ, PADÊ, ileri gelenler ve kanaat önderlerine oluşan bir heyet, Iraklı yetkililerle bir araya geldi.  Görüşme sürüyor. Halk, Êzîdxan Asayişi önünde toplanarak, görüşmenin sonuçlarını bekliyor.