Ülke krizde, AKP başka toprakları işgal etme peşinde

Hükümetin ekonomik politikalarından dolayı kriz yaşadıklarını söyleyen Amed esnafı, AKP'nin kriz sürecinde bile başka toprakları işgal etme peşinde olduğuna dikkat çekti.

Türkiye ve Kürdistan'da yaşanan ekonomik kriz gün geçtikçe derinleşiyor. Ekonomik krizle birlikte vatandaşların geçim sıkıntısı da büyüyor. Krizden dolayı yüz binlerce kişi işsiz kalırken, birçok esnaf da dükkanlarını kapatmak zorunda kaldı. Amed esnafları da ekonomik krizi derinden hissedenler arasında.

20 yıldır esnaflık yapan Sadun Özdemir ekonomik krizden dolayı yaşadıkları sıkıntıları şu sözlerle dile getirdi: "İnsanlar mağdur olmuş durumda. Ne yapacağımızı, nereye gideceğimizi bilmiyoruz. İnsanlar eskiden bütün ihtiyaçlarını karşılayabiliyor, etrafındaki dostlarına da destek sunabiliyordu. Ama şu an herkes ekmeğinin derdine düşmüş durumda.

Eve ekmek götüremiyoruz. Kriz sonumuzu getirdi. Kimse dükkana gelip alışveriş yapmıyor. Böyle olunca biz de iflasın eşiğine geldik. Bu kriz 4 yıldır devam ediyor. Koronavirüsün etkisi de var ama önce de kriz vardı. AKP sadece zenginlere hizmet ediyor. Ekonomik krizin ve kaosun sebebi AKP hükümetidir."

İNSANLAR AÇLIKTAN ÖLÜYOR ONLAR KRALLAR GİBİ YAŞIYORLAR

Güvenlik gerekçesi ile ismini açıklamak istemeyen bir vatandaş da ekonomik krizden dolayı perişan olduklarını belirterek, "Biz kalabalık bir aileyiz ve engelli kız kardeşimin maaşı ile geçimimizi sağlıyoruz. Mutfağımız hep boş. Borçlar ocağımızı söndürdü, ülke berbat bir durumda. Virüs belimizi büktü. Devlet de bu konuda halka herhangi bir destek vermiyor. Hatta böyle bir süreçte bile başka toprakları işgal etmenin peşine düşmüş.

AKP hükümetinin savaş politikaları halkın belini büktü. Bu halkın bütün parasını savaşa yatırıyor. Türkiye'deki insanlar açlıktan ölüyor onlar ise saraylarında krallar gibi yaşıyorlar. Bu adalet midir? Allah hakkımızı Erdoğan ve hükümetine bırakmasın" diye tepki gösterdi.

İNSANLAR KRİZDEN DOLAYI NEFES ALAMAZ HALE GELDİ

Ataması yapılmayan binlerce öğretmenden biri olan İlknur Kılıç, ekonomik krizin gün geçtikçe derinleştiğini söyledi. Krizin tüm vatandaşları etkilediğini vurgulayan Kılıç, "Esnaf ekonomik krizden dolayı iş yapamaz hale geldi. Vatandaşlar çocuklarını okula kaydedemiyorlar, ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. İşsiz insanlar iş bulamıyorlar. Ekonomik krizden dolayı insanlar nefes alamaz hale geldi" diye konuştu.

14 yıllık esnaf olan Süleyman Hacıoğlu, giderlerinin gelirden daha fazla olduğunu kaydetti. Ekonomik durumun gün geçtikçe kötüleştiğine işaret eden Hacıoğlu, devamla şunları belirtti: "Geçtiğimiz günlerde 12 esnaf dükkanlarının kepenklerini indirdi. Çünkü iş yok ve akşama kadar dükkanlarımızda oturuyoruz. Böyle giderse iş yerimizi kapatacağız. Esnaf artık kredi çekemez durumda. Her şeyi Dolar üzerinden alıyoruz ve gün geçtikçe de TL'nin değeri düşüyor. Hükümet ekonomiden anlamayan birini başa getirirse Türkiye'nin durumu da böyle olur. Dükkanımızı açtığımızda zarar ediyoruz. Böyle giderse dükkanlarımızı kapatacağız."

ESNAF İŞ YAPAMIYOR

Ekonomik krizin 4 yıldır daha da derinleştiğini belirten esnaf Ömer Akyıldız, yaşanan krizin nedeninin savaş ve çatışmalar olduğunu ifade etti. İnsanlarda para olmadığını ve insanların borçlarını ödeyemez hale geldiklerini söyledi. "Biz de artık borç vermekten korkuyoruz" diyen Akyıldız konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "İnsanlarda para olmadığı için alım gücü de düştü. 15 gündür hiçbir şey satamadım. Yanımdaki dükkanların hepsi kapandı. Biz esnafların durumu çok kötü ve kimse halimizi sormuyor."