AKP’li başkan asfaltı bile sattı

Bitlis’in Mutki ilçesinin AKP’li Belediye Başkanı Vahdettin Barlak, belediyeye hibe edilen 250 ton sıcak asfaltı Batmanlı bir firmaya sattı. Şikayete rağmen 8 aydır işlem yapılmıyor.

Türkiye Petrolleri Genel Müdürlüğünün Mutki Belediyesi’ne hibe ettiği asfalt, AKP’li başkan tarafından satıldı. İşgüzar başkan, satış işlemini ise vekalet verdiği yardımcısına yaptırdı.

Türkiye Petrolleri Genel Müdürlüğü tarafından 8 Eylül 2020’de AKP’li Mutki Belediyesi’ne 250 ton sıcak asfalt hibe edildi. Mutki Belediyesi ve Türkiye Petrolleri Genel Müdürlüğü arasında düzenlenen protokolün ardından Mutki Belediyesi, Türkiye Petrolleri Bölge Müdürlüğüne şunu yazdı: “Belediyemize hibe edilen 250 ton AC-50/70 Bitum (asfalt) malzemesinin nakliyesini belediyemizle anlaşmış HND-Grup Petrol İnş.Nak.Tar.Hay, Tem.Org.O.San ve Dış Tic.Ldt.ŞTİ adına şirket yetkilisi ……. T.C nolu C.R.D çekecek olup, araç çekici ve dorse güncel listesini bilgilerinize sunarız.”

250 TON ASFALT TESLİM EDİLDİ

Resmi yazışmaların ardından Türkiye Petrolleri Genel Müdürlüğü teslim tutanağıyla 250 ton asfaltı Mutki Belediyesi’ne teslim etti. Tutanakta, “Müdürlüğümüzün sondaj çalışmaları yaptığı yolların yapılması amacıyla talep edilen ürün, teslim edilmiş olup teslimatlar ilgili bilgiler aşağıdadır” denildi. Ancak hibe edilen asfalt aniden ortadan kayboldu. Gerçek bir süre sonra ortaya çıktı.

360 BİN TL’YE SATMIŞ GÖRÜNÜYOR

Tonu 6 bin TL olan malzemenin toplam değeri bir milyon TL’yi aşıyor. Belediye buna rağmen söz konusu asfaltı 360 bin TL’ye HND isimli firmaya satıyor. 360 bin TL, Mutki Belediyesi’nin Denizbank Tatvan Şubesi’ndeki hesabına 12 Eylül 2020’de yatırılıyor.

AKP’Lİ İŞGÜZAR TEDBİRİNİ ALIYOR

Satış işlemleri sırasında yaşananlar ise tam bir AKP’li işgüzarlığı. Belediye Başkanı Vahdettin Barlak, il dışına çıkıyor ve satış işlemlerinin imzalanacağı gün vekaleti yardımcısı Hikmetullah Bayrak’a veriyor. Satış işlemlerinin altında AKP’li Belediye Başkanı Vahdettin Barlak değil, vekili Hikmetullah Bayrak’ın imzası var. Satış işlemlerinin altına imza atan Bayrak daha sonra oyuna getirildiğini anlıyor ve yaşadıklarını Belediye Başkanlığına yazdığı 10 Ağustos 2021 tarihli resmi yazıda anlatıyor.

İMZA ATTIM AMA KANDIRILDIM

Hikmetullah Bayrak, şunları yazıyor: “Mutki Belediye Başkanlığı görevini 10.09.202 tarihinde alarak 11.09.2020 tarihinde iki günlük görev süremi tamamlamış oldum. Bu tarihde Belediye Başkanlığı görevini bana bırakmasının kuşkularını bugün itibarıyla öğrenmiş bulunmaktayım. Kendisi Batman iline gideceğini ifade ederek vekalet etmemi isteyerek söz konusu asfalt malzemesinin hileli, sorununu bana bırakmıştır. Söz konusu malzemenin alımı, teslimi ve ilgili şirkete satmasında ve tüm bu işlemlerde Vahdettin Barlak bulunmaktadır. Kesinlikle benim konudan yani hibe malzemesinin satılması farklı bir durum ile değerlendirilmesi aşaması benim dışımda gelişmiştir. Ben malzemelerin belediyeye getirilerek halkın hizmetine sunulacağını düşünüyordum. Benim olup bitenle hiçbir şekilde ilişkim bulunmamaktadır. İş ve işlemler ve bütün organizeler Belediye Başkanı Vahdettin Barlak tarafından yapılmıştır. Malzemenin Belediyeye getirilmediğini öğrenmiş bulunmaktayım. İlgili şirket ve diğer işlemlerde benim bulunmam söz konusu olmamıştır. Yapılan yazışmalar kurumda mevcuttur. Malzemenin değerinin altında adı geçen şirkete satılmıştır. Söyleyeceklerim bundan ibarettir.”

SUÇ DUYURUSUNA RAĞMEN 8 AYDIR İŞLEM YOK

Yolsuzluğun ortaya çıkmasının ardından konuya ilişkin Mutki Cumhuriyet Savcılığına 10 Ocak 2021’de suç duyurusunda bulunuldu. Bu başvurunun üzerinden yaklaşık 8 ay geçmesine rağmen savcılık herhangi bir soruşturma başlatmadı.

Yolsuzluk iddiasıyla 2020 yılında görevinden alınan AKP’li Vahdettin Parlak, üç ay sonra her nasıl olduysa görevine yeniden iade edildi. Barlak’ın daha önce beraber yolsuzluk yaptığı ortaklarını “Eğer göreve geri getirilmezsem tüm pisliklerinizi dökerim” diye tehditlerde bulunduğu ve bu yüzden görevine iade edildiği öğrenildi. Barlak görevden alındığı sürede yerine atanan Nurettin Yol’a üç defa saldırıda bulunarak gündeme gelmişti.