AKP’nin Bahçesaray tünelleri de yalan çıktı

Van’ın Bahçesaray ilçesinde meydana gelen çığ felaketinin ardından AKP’nin “Bahçesaray’a yollar, tüneller yaptık” propagandasının da doğru olmadığı görüldü. Yapılanların sadece 2 kilometrelik kar tünelleri olduğu ortaya çıktı.

Van’da son yılların en yoğun kar yağışları var. Kar yağışları sonucu meydana gelen çığ felaketleri nedeniyle ölü sayısı artıyor.

AKP hükümeti tarafından 10 yıldır her seçimde dile getirilen ve Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da birçok defa “Bahçesaray'a tüneller, yollar yaptık” dediği yolda meydana gelen çığ felaketi, dikkatleri yapılan bu tünellere çekti. Projesi aşamasında 30-40 km'yi kapsaması beklenen tünellerin daha sonra sadece 2 kilometrelik kar tüneli olarak hayata geçirildiği ortaya çıktı.

Bahçesaray ilçesinde dün meydana gelen ve 4 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketinin ardından bugün de kurtarma ekiplerinin bulunduğu araçlar çığ altında kaldı. Araçlarda yaklaşık 25 kişinin bulunduğu iddia edilirken, Erdoğan’ın başdanışmanı ve eski Van Milletvekili Gülşen Orhan da çığ altından çıkarılarak hastaneye kaldırıldı. Çığ altında HDP'li eski Belediye Eşbaşkanı Galip Yakut da var.

Bölgede yapılan her türlü çalışmanın çığ düşmesini tetiklediği de belirtiliyor. Yukarı Narlıca Karakolu ile çığ düşen bölge arasında 5 kilometre bulunuyor.

Kışın yolların kapanmaması amacıyla Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü tarafından 4 yıl önce yapımı tamamlanan kar tüneli çalışmaları ile Bahçesaray’da yol çilesinin sona erdiği iddia edilmişti.

Çığ felaketlerinin ardından yapılan bu ‘çalışmaların’ da göstermelik olduğu ortaya çıkmış oldu.

ABUKAN: TÜNELLER SORUNU BÜYÜTTÜ

Konuya ilişkin bilgi veren HDP’li Belediye Meclis Üyesi Bişar Abukan, “Yapılan tüneller oldukça kısa yapıldı fakat aşağı bölgelerde yapılmadı. Bu tüneller sorunun yüzde 10’unun dahi çözmedi. Çatak ve Müks ile arasında yüzde yüz risk var. Ancak yüzde 10’luk tüneller büyük bir hizmet olarak anlatıldı. Prefabrik tüneller sorunu çözmek yerine daha da ağırlaştırdı. İlk olarak 30-40 kilometre olarak planlanan tünel projesi ardından yapım aşamasında 2 kilometre kar tüneli olarak gerçekleştirildi” diye konuştu.