Almanya’da Yeşiller’in başbakan adayı Baerbock

Almanya’da yükselişe geçen Yeşiller, 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde başbakan adayını açıklayan ilk parti oldu. Yeşiller’in ilk sıra adayı Annalena Baerbock.

Yeşiller Partisi Merkez Yönetim Kurulu’nun başbakan adaylığı için Annalena Baerbock’ta karar kıldığı duyuruldu. Ancak parti yönetiminin aldığı karar 11-13 Haziran tarihleri arasında yapılacak genel kurulda nihai şeklini alacak. Baerbock’un yanı sıra diğer eş genel başkan Robert Habeck de adaylık yarışına girmişti.

Almanya’nın muhalefet partilerinden Yeşiller, 2018’den bu yana yapılan anketlerde oyunu en çok yükselten parti olarak dikkat çekiyor. Halihazırda yüzde 20’lik oy oranına sahip olduğu belirtilen Yeşiller’in Hıristiyan Demokratlardan sonra 26 Eylül’de yapılacak seçimlerde ülkenin ikinci büyük partisi olacağı ifade ediliyor.

CDU/CSU’DAKİ KRİZ SÜRÜYOR

Bu arada iktidardaki Hıristiyan birlik partileri cephesinde ise başbakan adayı krizi sürüyor. Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) Genel Başkanı Armin Laschet ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Markus Söder arasında dün gece geç saatlere kadar süren görüşmeler sonuçsuz kaldı. Laschet ve Söder’in başbakanlık adayında ısrar etmesi Hıristiyan Demokratların oy oranını düşürürken, “kardeş partiler” olan CDU ve CSU’nun en geç yarına kadar bir isimde karar kılması bekleniyor.

Aynı şekilde muhalefet partilerinden Sol Parti'de de kimin başbakan adayı olacağı tartışması başladı. Geçtiğimiz Şubat ayında partinin eş genel başkanlığına seçilen Susanne Hennig-Wellsow hızlı davranarak Sol Parti’nin kalesi konumunda olan Thüringen Eyaleti’nin Erfurt-Weimar-Weimare seçim bölgesinde adaylığını açıkladı. Parti kulislerinde Hennig-Wellsow’un adaylığını önümüzdeki günlerde açıklayacağı belirtiliyor.

Alman haber ajansı DPA’ya konuşan Hennig-Wellsow ise iktidar partisi CDU/CSU’nun doğusundaki etkisini kırarak genel seçimlerde Sol Parti rüzgarının eseceğini söyledi. Sol Parti’nin başbakanlığı elinde tuttuğu Thüringen Eyaleti’nde partisinin yıldız isimlerinden olan Hennig-Wellsow, aşırı sağcı AfD’ye yönelik aldığı sert tavırla gündeme gelmişti.