Amed'de şehit mezarlarına ziyaret

Amed'in ilçelerinde bayram öncesinde şehitlerin mezarları ziyaret edildi.

Amed'de Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği’nin (MEBYA-DER) öncülüğünde bayram öncesinde şehitlerin cenazelerinin toprağa verildiği Lice ilçesinde bulunan Sîsê Mezarlığı’nı ziyaret etti. Ziyarete, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Barış Anneleri Meclisi,  Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekili Dersim Dağ, Kayapınar, Silvan, Kayapınar, Çermik, Hazro, Bismil ve Çınar ilçe örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Mezarlıkta bulunan birçok mezar Türk askeri tarafından taşlarının yerinden söküldüğü için bazı aileler çocuklarının mezarını bulmakta zorlandı. Aileler, çocuklarının mezar taşlarını düzeltip, mum yaktı. Mezarlıkta şehitler için saygı duruşunda bulunuldu.

MEZARLIKLARA SALDIRIYA TEPKİ

Mezarlıkta konuşan MEBYA-DER EşBaşkanı Şeyhmus Karadağ, "Bayram vesilesiyle mezarlığı ziyaret etmeye geldik ancak görüyoruz ki mezarlıklar tahrip edilmiş, hatta mezar taşları dahi kırılmış. Bu şunu bize gösteriyor; ölülerimizden bile korkuyorlar. En çok din imandan bahsedenler söz konusu Kürtler oldu mu düşmanlık besliyorlar. Bu politikaları lanetliyoruz. Şimdiden tüm acılı ailelerin bayramını kutluyorum. Ailelere çağrım; çocuklarına, değerlerine sahip çıksınlar” şeklinde konuştu

Dersim Dağ ise “Bu düşmanlık sadece Kürt halkına değil, ölen Kürde dahi tahammül edemiyor ve saldırıyorlar. Bütün mezarlıklar tahrip edildi. Hatta Garzan Mezarlığı’nda yüzlerce cenaze çıkartıldı ve hâlâ cenazeler ailelere verilmedi. DNA testi bahanesi ile verilmeyen cenazeler var. Hiçbir devletin cenazelere saldırı söz konusu değil. Hiçbir toplumda da bu kabul görülmez. Aileler kendi dini ve kültürü çerçevesinde vecibelerini yerine getiremiyor” diye konuştu.

'KÜRT HALKI İHANETİ KABUL ETMEYECEK'

İşgal saldırılarına değinen Dağ, “Bugün cenazelere saldıranlar aynı zamanda Kürtlerin tüm kazanımlarını da hedef alıyor. Türk devleti ve KDP yönetimi Kürt çocuklarını öldürüyor. Böylesi bir süreçte Kürtler bayramı buruk karşılıyor. Yapılan bu saldırı tüm halka karşı yapılıyor. Tarih boyunca Kürt halkı ihaneti kabul etmediği gibi unutmadı da. Bu topraklar için canını verenlerin aileleri olarak, bir kez daha KDP’ye sesleniyoruz; bu ihanetten vazgeçin. Kürtlere düşmanlık yapan Türkiye devletinin oyuncağı olmasın, bu savaşı durdursun” dedi.

DİCLE

Dicle ilçesinde de mezarlık ziyareti yapıldı. HDP Milletvekili İmam Taşçıer, HDP Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, HDP yöneticileri ve çok sayıda kişi Dicle’nin Kurşunlu köyünde bulunan mezarlığı ziyaret etmek istedi. Köye yakın bir yerde gidişleri askerlerce engellenen heyet, Dicle ilçesinde bulunan mezarlığı ziyaret etti.

Mezarlıkta MEBYA-DER Yöneticisi Meryem Soylu, “Şehitlerimizi görmemize bile izin vermiyorlar. Öyle işgalci, barbar bir devlet ki şehitlerimize tahammülleri yok. Bu zihniyetlerini kınıyorum. Şehitlerimiz namusumuzdur. Hiçbir zaman bizi şehitlerimizin, halkımızın, ülkemizin yollundan alıkoymalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

İmam Taşçıer ise şunları söyledi: “Ramazan vesilesiyle şehitlerimizi ziyarete geldik. Uğruna şehit düştükleri davaları yerde kalmayacak. Kürdistan özgürleşene kadar bu davalarını sürdüreceğiz. Düşman böyle bir günde şehitlerimizi ziyaret etmemize bile müsaade etmiyor. Şehitlerimizi saygıyla anıp önlerinde eğiliyoruz.”