Ardında uzun ve aydınlık bir yol bıraktı

2014 yılında gerillaya katılarak binlerce yıldır Kürtlerin varlık alanı olan Kürdistan dağlarında komutan olan Aryena Botan, ardında kadınlara ve gençlere uzun ve aydınlık bir yol bıraktı.

Aryena Botan, 1995 Newrozu'ndan bir gün önce Girkê Legê’de dünyaya gelir. Yurtsever bir ailede büyür, dolayısıyla partiyi küçük yaşlarda tanımaya başlar. 9 erkek, 7 kız kardeşi olan Aryena, mensup olduğu Botî aşireti kültürüyle büyür. Botî aşireti hem Bakur'a hem de Rojava'ya yayılmış bir aşirettir. Anadilini akıcı bir şekilde konuşan ve kullanan, ayrıca okulda zorunlu dil olan Arapça'yı da öğrenip kullanan zeki bir kadındır.

Okulda parmakla gösterilen öğrenciler arasında olan Aryena'nın hayali ve amacı, ucuz bir hayat yaşamamaktır. Araştırmayı, okumayı seven Aryena, Rojava Devrimi ile birlikte hemen devrimin ön saflarında yer alır. Ev ev, sokak sokak devrim çalışmalarına başlar. Tüm umutlarını, hayallerini ve hayatının devamını Rojava Devrimi'nde görür. Ailesini, arkadaşlarını, bütün hayatını bırakıp yönünü yeni yaşama verir. Kürt, Kürdistan ve insanlığı özgürleştirecek bir yaşama.

Aryena bir yıl boyunca Ciwanên Şoreşger çalışmalarında yer alır. O bir yıl içerisinde gerçekliğini, toplumunu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ı ve PKK'yi tanır. Kendisini daha da geliştirir ve 2014 yılında gerilla saflarına katılır. Şehit Çekdar Amed ve Leyla Şaylemez Akademisi'nde eğitim görür, daha sonra yeni savaşçılar arasına katılır. Aşiret kadını kişiliğini dönüştüren ve kişiliğinde askeri bir irade inşa eden Aryena, PKK'de kadın komutanlığına aday olur.

ROJAVA DEVRİMİ'NDEN KÜRDİSTAN DAĞLARINA...

Asla pes etmeyen bir karaktere sahip olan Aryena Botan, kendisini askeri alanda tanıdığını ifade ediyor. Bu, Aryena için bir milat oluyor. Sistemdeki yaşamı ve yeni yaşamı arasındaki farkı, dağlarda daha iyi anlar. Kendine söz verir ve kişiliğinde askeri bir karakter yaratmak için kendisiyle amansız bir mücadele başlatır. Verdiği bu mücadele başarılı olan Aryena, özgürlüğe doğru yürüyen bir savaşçı olur. Özgürlüğü, adaleti ve ahlakı PKK'de görür. Bir süre sonra, binlerce yıldır Kürtlerin varlık alanı olan Kürdistan dağlarında komutan olur. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 20 yıl emek verdiği Rojava'da devrimi gören, dağları tanıyan Aryena, inançlı ve iradeli bir kadın olarak özgürlük mücadelesine öncülük eder.

Aryena Botan'ın verdiği mücadeleyi anlatmak için kelimeler eksik kalır. Zamansız gidişi ile arkadaşları ve yoldaşları arasında büyük bir boşluk yarattı. Ardından ise kadınlara ve gençlere uzun, aydınlık bir yol bıraktı.

Aryena Botan, Türk devletinin vahşi saldırıları sonucu yoldaşları Hêlîn Cûdî ve Rûken Botan ile birlikte 28 Mayıs 2019 yılında şehit düştü. Şehadeti onu tanıyan, adını ve mücadelesini duyan herkes üzerinde büyük bir üzüntü ve etki yarattı. Genç bir kadın olarak Rojava Devrimi'nde yer alan Aryena Botan, Kürdistan dağlarında bir komutana dönüştü. Kürdistan dağlarında hala yoldaşları arasında büyük bir özlemle anılıyor.