Aşiret derneklerinin kurulmasında Barzani ve TRT 6’nın parmağı var

Van’da son 5 yıldır açılan 13 aşiret derneğinin arkasında KDP, TRT 6 ve AKP’liler var. Van Valiliğinin finanse ettiği aşiret derneklerinin temel amacı; 'ailecilik, kabilecilik ve aşiretçilik' olgusunu geliştirerek HDP’yi zayıflatmak.

Geçtiğimiz yıllarda Van’da HDP’yi mağlup etmek için belediyelerine para vermeyen, belediye başkanlarını tutuklayan, kayyum atayan, HDP il binaları önünde bazı kişilerin eline fotoğraflar vererek eylem yaptıran ama yine de sonuç alamayan AKP-MHP hükümetinin son umudu aşiret reisleri oldu.

Aşiret reislerini topluma kanaat liderleri olarak sunan AKP, bu yolla önümüzdeki seçimlerde HDP’yi sandıkta yenmenin planlarını yaparken, Kürt Özgürlük Hareketinin elde ettiği kazanımları da yok etmek istiyor. En büyük amaçlardan biri ise aşiretçilerle toplumun artık itibar etmediği kişileri devlet partilerinde örgütleyerek halka karşı devletin lehinde kullanmak.

AKP’NİN BÖLGE BAYİSİ GİBİ ÇALIŞIYORLAR

Siyasi hesaplarını bunun üzerinden yapan AKP-MHP hükümeti, Kürt halkının son zamanlarda özellikle Rojava meselesinde sağladığı birliği parçalamak istiyor. Kürtleri birbirine kırdırtmak için aşiretçiliği yeniden hortlatmak isteyen hükümetin bu konuda Van’ı pilot il olarak seçmesi de dikkat çekiyor. Amaç Van’dan başlayarak tüm Serhat bölgesinde aşiretçiliği sosyal ve siyasal yaşamın merkezine oturtmak.

Bu anlamda AKP ile aşiret reislerinin zihniyeti uyuşuyor. Aşiretçilik de, AKP gibi farklı düşünceleri kabul etmeyen, otoriter ve baskıcı bir örgütlenme şeklini barındırıyor. Aşiretler dernekleri bir nevi AKP’nin bölge bayilerini oluşturuyor.

AŞİRET DERNEKLERİNİN ARKASINDA BARZANİ İZİ

Van’da kurulan aşiretlerin arkasında ise başında Mesut Barzani’nin olduğu KDP var. Kendilerini aşiret temsilcisi olarak tanıtan bu kişilerin sık sık Güney Kürdistan’a giderek Barzani ve ailesiyle görüşmeler yaptıkları sır değil. Geçen hafta yapılan Pinyanişi Aşireti Derneğinin açılış törenine Güney Kürdistan’dan bazı kişilerin katılım gösterdiği öğrenildi. Dernek Başkanı Senar Yıldız’ın düzenlediği toplantıda sık sık Barzani’ye teşekkür eden konuşmaları dikkat çekiyor.

İHALELERİ AŞİRET DERNEKLERİ PAYLAŞIYOR

Kadim Aşiretler Federasyonu (KAF) Başkanı Rasim Aslan’ın Van Karayolları ve birçok kamu kurumundan aldığı büyük ihaleleri bu aşiret büyükleri ile paylaştığı ve aşiret büyüklerinin rant merkezli bir çalışmanın içinde olduğu biliniyor.

VAN’DA 13 AŞİRET DERNEĞİ KURULDU

Van’da son 5 yılda açılan aşiret derneklerinin isimleri şöyle: Aşiretler Arası İşbirliği Derneği, Aşiretler Arası Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Aşiretleri Araştırma ve Geliştirme Derneği, Burukiler Sosyal Kültürel Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kabileler Kültürünü Araştırma Derneği, Kadim Aşiretler Federasyonu, Küresünniler Derneği, Küresünniler Tarih ve Araştırma Derneği, Malbat Araştırma Derneği, Van Tillolular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve son olarak açılan Pinyaniş Aşiret Derneği.

AŞİRETLERİN BAŞINDA AKP’LİLER VAR

Bu derneklerden Pinyaniş Aşiret Derneği’nin başkanlığını TRT 6’te (Kürdi) sunduğu Rubar programı ile tanınan Yönetim Kurulu Başkanı Senar Yıldız yaparken, Kadim Aşiretler Federasyonu Başkanlığını AKP eski İpekyolu İlçe Başkanı Rasim Aslan, Aşiretler Arası Yardımlaşma Derneğinin Başkanlığını AKP’li Leyla Tanrıtanır, Küresünniler Derneği Başkanlığını ise AKP Van İl Yöneticilerinden Ferhat Atacan yapıyor.

SENAR YILDIZ: DEVLETİMİZİN VE BAYRAĞIMIZIN YANINDAYIZ

Van’da son olarak valinin katıldığı resmi törenle açılan Pinyanişi Aşireti Derneğinin açılışında TRT 6 programcısı olan Senar Yıldız’ın söylediği ; "Aşiretimiz hakikaten çok kadim ve geçmiş tarihi altın harflerle yazılacak bir aşiret. Osmanlı İmparatorluğu döneminde bu yana aşiretimiz her zaman doğru olanı yapmış, devletin ve bayrağının yanında olmuştur" aşiret dernekleri amacı ortaya koyuyor.

DERNEKLER İÇİŞLERİ’NİN İZNİYLE KURULUYOR

DernekleriN kuruluş süreci ise siyasi partilerin kuruluş sürecini aratmıyor.

Kuruluş süreci sonrası Türk İçişleri Bakanlığının verdiği iznin ardından vali, kaymakam ve emniyet müdürünün katıldığı resmi törenlerle açılıyor.

Son olarak açılan Pinyanişi Derneği’nin açılışında yapılan konuşmalarda aşiretlerin Kürdistan’da devletin güvenliğini koruduğu iddia edildi.